Άνοιξη = Χειμώνας + Καλοκαίρι !!!

Τι είναι η άνοιξη? Μια εποχή του χρόνου? Σιγουρά ναι αλλά για τους ψαροκυνηγούς μήπως είναι απλά η ένωση του χειμώνα και του καλοκαιριού? Μια χρονική περίοδος δηλαδή που συνδυάζει τα καλύτερα από δύο άλλες!!! Και σαφώς η κάθε μια <<επιβάλει>> τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία σαφώς στην αρχή (τον Μάρτιο) είναι περισσότερο χειμωνιάτικα και στο τέλος (Απρίλιο προς το τέλος) περισσότερο καλοκαιρινά.

Χαρακτηριστικά του Χειμώνα:

  1. Θερμοκρασία μέσα στην θάλασσα. Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες θα βελτιώνονται σταθερά με αρκετές ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά μέσα στην θάλασσα ο χειμώνας καλά κρατεί!! Η θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, στην ζώνη από 11 έως 14 βαθμούς, και σε ορισμένες περιοχές της Β. Ελλάδας φτάνουν και σε μονοψήφιο αριθμό! Στο γεγονός αυτό συμβάλει τα μέγιστα το λιώσιμο των πάγων σε ορεινά σημεία που οδηγεί παγωμένο νερό στην ακροθαλασσιά. Πρόσφατα σε μια τέτοια περιοχή και ενώ στις όμορες περιοχές η θερμοκρασία ήταν 13 βαθμούς, στην συγκεκριμένη και για μια ακτίνα 300 μέτρων η θερμοκρασία έφτανε στους 9 βαθμούς!! Εκτός νερού βέβαια ίσως και να σκάσετε από την ζέστη (ειδικά αν κάνετε σκαντζες με αυτοκίνητο) καθώς η θερμοκρασία μπορεί να είναι αρκετά πάνω από τους 15-16 βαθμούς!!
  2. Στολή, γάντια και καλτσάκια. Οσο και να το θέλουμε, δεν θα καταφέρουμε να γλυτώσουμε την χοντρή στολή και τα χειμωνιάτικα καλτσακια και γάντια εύκολα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού θα μας κάνουν να φορέσουμε την 7αρα (ή 8αρα για τους βόρειους) ακόμα και μέχρι τέλη Απριλίου, ειδικά για τους λάτρεις του καρτεριού και των παραλλαγών αυτού είναι μονόδρομος. Σε ορισμένες εξαιρέσεις για τους φίλους στα πολύ Νότια και για όσους κάνουν δυναμικό και ολιγόωρο ψάρεμα μπορεί να φορεθεί και η 5,5αρα, πάντα όμως μιλώντας για τον Απρίλιο , ειδικά προς τα τέλη του μήνα.
  3. Ρηχά ψάρια συνεχίζουν να κυκλοφορούν, καθώς η ακτογραμμή παραμένει ήσυχη. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε το κυνήγι των ρηχών χειμερινών θηρευτών (λαβράκι, γοφάρι) όπου ειδικά το λαβράκι έχοντας ολοκληρώσει την διαδικασία της αναπαραγωγής θα βγει να κυνηγήσει τροφή προτού εξαφανιστεί σε βαθύτερα νερά το καλοκαίρι. Ακόμα θα κάνουν την εμφάνιση τους οι λουτσοι, οι οποίοι κυνηγούν στην ακτογραμμή ειδικά στις μπάλες με αθερίνα η οποία έχει μαζευτεί εκεί λόγω της αναπαραγωγής του πλαγκτον. Από τις αρχές Απριλίου βέβαια και μετα θα αρχίσουν και τα πρώτα ανεβάσματα των καλοκαιρινών ψαριών (συναγρίδες και μαύρα) οπότε μην παραξενευτείτε αν εκεί που καρτερεύετέ για λαβράκια …. βγείτε με ρεκόρ συναγρίδα!!

    Χαρακτηριστικά του καλοκαιριού:
  1. Φωτοσύνθεση και πλαγκτον. Η άνοιξη σηματοδοτεί την αναπαραγωγή του πλαγκτον σε μεγάλες ποσότητες. Δεν είναι παράξενο να παρατηρήσουμε τεράστιους σχηματισμούς ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό με την σειρά του θα αποτελέσει τροφή για τα μικρότερα ψάρια που με την σειρά τους θα προσελκύσουν τους κυνηγούς στην ρηχή ζώνη. Ειδικά τα άσπρα ψάρια (σαργοί και τσιπούρες) είναι μέσα στις τοπ επιλογές μας. Παράλληλα αυτή την εποχή αρχίζει και η ανθοφορία των θαλάσσιων φυτών. Αυτό συνεπάγεται και την εμφάνιση της μαλουπας, που πέρα από το ότι θα μας περιορίσει την ορατότητα αφαιρεί και οξυγόνο από το νερό. Οπότε όπου υπάρχει έντονο αυτό το φαινόμενο να περιμένετέ μέτρια έως καθόλου κίνηση ψαριών ειδικά σε μεγάλα μεγέθη. Αντίθετα είναι καλύτερα να κινηθείτε στην επόμενη βαθύτερη ζώνη ή να επιλέξετε βυθούς με έντονο ρευματισμό όπου το φαινόμενο αυτό θα είναι σαφώς ασθενέστερο.
  2. Εμφάνιση του πρώτου θερμοκλινους. Το μεγάλωμα της ημέρας, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, θα θερμάνουν την επιφάνεια της θάλασσας δημιουργώντας έτσι ένα θερμότερο στρώμα νερού, το οποίο βέβαια είναι μικρό σε πάχος και κοντά στην επιφάνεια σε σχέση με αυτό του καλοκαιριού. Η υψηλότερη θερμοκρασία του νερού καθώς και η μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλαγκτον στην ζώνη αυτή είναι λογικό να προσελκύει τους πληθυσμούς των ψαριών. Έτσι οριοθετείτε και η επιχειρησιακή μας ζώνη, καθώς τόσο τα κυνηγόψαρα (λούτσοι, λαβράκια, γοφάρια αλλά ακόμα και συναγρίδες) όσο και σπαρίδες (σαργοί, τσιπούρες, μουρμούρες) είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε αυτό βάθος.

  3. Απότομες αλλαγές καιρού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει απότομες αλλαγές και αστάθεια στο καιρό την περίοδο της άνοιξης. Φαινόμενα τα οποία συνήθως λαμβάνουν χώρα στις αρχές του καλοκαιριού, αρχίσαν να εκδηλώνονται και την άνοιξη και κυρίως μετα το πρώτο 10ημερο του Απριλίου. Αυτό για τον ψαροκυνηγο αποτελεί μια σημαντική πληροφορία γιατί πριν και μετα από την εκδήλωση τέτοιων αποτόμων αλλαγών είναι μια χρυσή ευκαιρία να κυνηγήσουμε κάποια συγκεκριμένα είδη θηρευτών. Αυτοί είναι το λαβράκι, το γοφάρι και η λίτσα. Ειδικά αν η εναλλαγή του καιρού συνοδεύεται και από ελαφριά βροχόπτωση τότε η θολούρα που θα δημιουργηθεί ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξης θηρευτών. Προσοχή βέβαια πάντα γιατί τίποτα και κανένα ψάρι δεν είναι σημαντικότερο από την σωματική μας ασφάλεια.

Για τους περισσότερους η άνοιξη είναι μια αισιόδοξη ψαρευτική εποχή, που τους προδιαθέτει για την πολυπόθητη καλοκαιρινή σεζόν, με τις ελαφριές στολές, τις μεγάλες διαύγειες και τα μεγάλα θηράματα. Για άλλους είναι είναι ένα μελαγχολικό τελείωμα της χειμωνιάτικης σεζόν με τους μεγάλους ρηχούς θηρευτές και την ηρεμία της ακτογραμμής. Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε μεγάλες συγκινήσεις!!! Καλές αναδύσεις και ασφαλές επιστροφές!!!