Μεγάλα όπλα σε μικρά βάθη

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που ακόμα ο ψαροκυνηγος θα επιμείνει στα επιχειρησιακά του όρια καθώς τα καλοκαιρινά θηράματα είναι εδώ!! Από την άλλη μεριά ψυχολογικά (και ίσως και πραγματικά τον Νοέμβριο!) ετοιμαζόμαστε για τον Χειμώνα.

Ο ψαροκυνηγός βέβαια θα αρχίσει και αυτός να επιχειρεί σε μικρότερα βάθη καθώς τα σημαντικά ψάρια του φθινοπώρου (τσιπούρες, γοφαρια, πρώιμα λαβράκια) θα κάνουν την εμφάνιση τους. Πολλοί θα πουν βέβαια πως τα ρηχά νερά επιβάλουν κοντύτερα όπλα.

Αυτό τουλάχιστον ίσχυε όταν μακρύ όπλο θεωρούνταν το 100αρι, αν είχε μάλιστα και διπλά τότε ήταν υπερόπλο!

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι κυνηγοί προσθέτουν μακρύτερα όπλα στο φθινοπωρινό οπλοστάσιο. Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό καθώς και ποιοι παράμετροι είναι σημαντικοί στο μακρύ ρηχό όπλο, είναι τα δύο βασικά θέματα που θα μας προβληματίσουν παρακάτω.

Τεχνική του καρτεριού

Αν και το ψαχτήρι είναι η τεχνική που επικρατεί σαν αποτελεσματικότητα, ολοένα και περισσότεροι ψαροκυνηγοί εθίζονται στο καρτέρι. Το καρτέρι εξορισμού απαιτεί μακρύτερα όπλα από ότι το ψαχτήρι, καθώς η όλη μέθοδος βασίζεται στην προσέλκυση του θηράματος και όχι στην ανακάλυψη του. Έτσι όπλα μήκους 100 έως και 110 εκατοστών που πατροπαράδοτα θεωρούνται τα βασικά βαθιά καλοκαιρινά όπλα, έχουν αρχίσει να παίρνουν την θέση τους και στο ρηχό οπλοστάσιο. Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο εφόσον η ορατότητα του ψαρότοπου μας το επιτρέπει, γιατί σε μια θολή θάλασσα δεν θα πέσουμε ποτέ με μεγάλο όπλο, όσα πλεονεκτήματα και αν αυτό μας προσφέρει.

Κυνηγημένα ψάρια

Ένας από τους βασικότερους λόγους που ο ψαροκυνηγός επιλέγει μακρύτερα όπλα είναι ο βαθμός στον οποίο είναι κυνηγημένα τα ψάρια στην περιοχή του. Αν και δεν συμφωνώ προσωπικά με αυτή την λογική απόλυτα, οφείλω να ομολογήσω ότι ένα μακρύτερο και δυνατότερο όπλο θα ισοβαθμήσει ως ένα σημείο την εγρήγορση του ψαριού. Μου έχει τύχει λοιπόν σε περιοχές που δέχονται έντονη αλιευτική πίεση, να καταφέρω να πάρω ψάρια με αρκετά μακρινές οριακές βολές, ή όπως λέμε στην ψαροτουφεκάδική γλώσσα: μου τα έδωσε το όπλο. Ειδικά αν το ψάρεμα μας εξαρτάται από την σύλληψη ή όχι ενός ψαριού, και εκεί βασίζεται η επιτυχία ή αποτυχία της εξόρμησης, καμία λεπτομέρεια δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα.

Θα πρέπει βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι το μακρύ όπλο δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που γεμίζει την ψαροβελόνα μας, αλλά ένα εργαλείο που έχει και αυτό την συνεισφορά του στο τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί αρκετοί καινούργιοι κυνηγοί έχουν την αίσθηση ότι ένα υπέρ – όπλο είναι και η λύση στην παρατεταμένη αψαρία τους. Καλώς ή κακώς θα πρέπει να αναπτυχτούν και άλλες τεχνικές (π.χ.υδροβιότητα, γνώση των ψαριών κλπ) ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα αναμενόμενα.

Πλευστότητα

Η πιο σημαντική παράμετρος για ένα μεγάλο όπλο το οποίο ψαρεύει σε ρηχά νερά, είναι η πλευστότητα. Με δεδομένο ότι θα ψαρέψουμε με τεχνικές που είναι παραλλαγές του καρτεριού (στατικό- επιφανειακό- συρτό), το όπλο θα πρέπει να έχει τέτοιο ζύγισμα ώστε να μένει παράλληλο με το βυθό.

Ένα μπροσθόβαρο όπλο θα μας κουράσει αφάνταστα στο συρτό, και από την άλλη πλευρά αν σηκώνεται αρκετά η μύτη θα μας εμποδίσει τα μέγιστα στον κυματισμό και θα μας χαρίσει αρκετές αστοχίες. Προσοχή όμως, το να είναι σωστά ζυγισμένο το όπλο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και Light. Το πιο σημαντικό είναι η γεωμετρία του όπλου παρά το βάρος του. Γιαυτο το λόγο και τα διαμορφωμένα όπλα που κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά ( ανθρακονημάτινα, υαλονημάτινα) έχουν επικρατήσει στην κατηγορία αυτή.

Μουλινέ

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα: πρώτον αν θα πρέπει να υπάρχει μουλινε στο όπλο, και δεύτερον αν υπάρχει πως θα πρέπει να είναι αυτό. Καταρχάς θεωρώ ότι το μουλινέ είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του όπλου. Ο βασικός λόγος δεν είναι τόσο το αγαντάρισμα ενός μεγάλου ψαριού, αλλά η διαχείριση ενός κακοχτυπημένου ψαριού. Ένα ξεψάρισμα, όχι μόνο θα μας στερήσει από ένα θήραμα το οποίο θα πεθάνει άδικα, αλλά θα τρομάξει και όλα τα θηράματα σε μία σεβαστή ακτίνα.

Το ιδανικό μουλινέ για το ρηχό μεγάλο όπλο είναι ελαφρύ και μικρό. Έτσι και αλλιώς δεν θα χρειαστούμε μουλινέ μεγάλης χωρητικότητας καθώς τα βάθη είναι μικρά και τα θηράματα της ρηχής ζώνης δύσκολα θα ξετυλίξουν το μουλινε μας (με εξαίρεση πάντα τις λίτσες!!!).

ταχύτητα vs. δύναμη

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε ένα μακρύ όπλο για ρηχό ψάρεμα και σε ένα όπλο ιδίου μήκους για βαθιά ψαρέματα, είναι η υπηρεσία που καλείται να προσφέρει. Το χειμερινό όπλο πρέπει να είναι σαφώς πιο ευέλικτο, πιο ελαφρύ από άποψη σεταρίσματος, και με έμφαση στην ταχύτητα παρά στην δύναμη. Σκοπός μας είναι να προλάβουμε το ψάρι (για παράδειγμα σε μια βολή τραβέρσα) παρά να λύσουμε το πρόβλημα της διάτρησης. Έτσι και αλλιώς τα ρηχά θηράματα αποτελούνται κυρίως από άσπρα ψάρια που αν και ευμεγέθη (λαβράκια, λιτσες) δεν έχουν υπέρογκες απαιτήσεις σε διάτρηση.

Είναι ποιο σημαντικό λοιπόν το όπλο μας να έχει γρήγορη βολή παρά δυνατή.

Βέργες και λάστιχα!!!

Ίσως η πιο χοτ συζήτηση τα τελευταία 20 χρόνια σε φόρουμ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιοδικά, είναι η αέναη αναζήτηση του σωστού σεταπ. Κατά την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι τα επικρατέστερα είναι τα:

2 Χ 14 και βέργα 6,5, ένα ιδιαίτερα γρήγορο σεταπ που θα μας βοηθήσει στις βολές σε πρώτο χρόνο. Απόλυτα αποτελεσματικό σε βολές 2,5 έως 3 μέτρα από την μύτη

της βέργας μας. Προτιμήστε λάστιχα τα οποία να είναι μέσα γόμα (συνήθως μαύρη) τα οποία είναι πιο γρηγορά.

2 Χ 16 και βέργα 6,75, πιο δυνατό σεταπ με πλεονέκτημα εάν κυνηγάμε μεγάλα θηράματα σε απόσταση 3 έως 3,5 από την μύτη του όπλου. Επίσης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (διάτρηση) στο τελείωμα της βολής κάτι που μας ενδιαφέρει αν τα ψάρια της περιοχής είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά προτιμήστε λάστιχα τα οποία να είναι λευκά μέσα (λατέξ) για περισσότερη δύναμη.

Επίσης ότι λάστιχο και να επιλέξετε να αποφύγετέ να τα κόβετε κοντά! Προτιμήστε ένα φυσιολογικό μήκος ελαστικών (με συντελεστή 3) ώστε ούτε να τα ξελιγώνετε, αλλά και για αν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όσον αφορά τις βέργες προτιμήστε κοντές (π.χ 1,30 για το 95αρι, 1,40 για το 105 κλπ.). Θα σας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς διαγραφούν μικρότερα τόξα κατά την πλευρική μετακίνηση.

Επίλογος

Το μακρύ όπλο δεν δίνει ψάρια, όπως και το μακρύ πέδιλο δεν δίνει βάθος. Απλά είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό εφόσον συνδυαστεί και με τις υπόλοιπες παραμέτρους που απαρτίζουν έναν ολοκληρωμένο ψαροκυνηγό. Τα μεγάλα γοφάρια και οι χοντρές τσιπούρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οπότε πάρτε το 105 και ….hit them hard!!!!