ΧΩΡΙΣ ΑΠΝΟΙΑ…

Εξορισμού το ψαροντουφεκο είναι το κυνήγι με ελεύθερη κατάδυση με μια μόνο αναπνοή. Είναι όμως ιδίωμα του ψαροκυνηγού να σπάει τους ορισμούς και τους κανόνες, να προσαρμόζεται παντού, με μοναδικό σκοπό την σύλληψη του ψαριού … γιατί πολύ άπλα γιαυτο είναι εκεί!!!

Έτσι αρκετοί ψαροκυνηγοι κατά περίπτωση προτιμούν να μην βουτήξουν, να μην κρατήσουν την αναπνοή τους. Προτιμούν να ψαρέψουν με ενέδρα, με παγανα, με καρτέρι και όλα αυτά από το απίθανο βάθος των 0 μέτρων και με την άνεση του αναπνευστήρα στο στόμα!!!

Άλλοι επειδή τώρα ξεκινούν τώρα την περιπέτεια που λέγεται ψαροντουφεκο, άλλοι επειδή δεν έχουν κέφια για βουτιές, και κάποιοι επειδή έχουν ανακαλύψει ότι είναι μια φονική τεχνική στην όποια όλο και περισσότερα ψάρια γίνονται ευάλωτα.

Για όλους αυτούς λοιπόν, βάζουμε τον αναπνευστήρα μόνιμα στο στόμα, σβήνουμε στο ρόλοι το dive mode, πιάνουμε το δυνατό μας όπλο και …..πάμε!!!!

  1. Εξοπλισμός.

Στολή: το σημαντικότερο όλων!!! Ξεχάστε τις 5,5 και άντε το πολύ-πολύ κάνα γιλεκάκι και κανένα σορτσάκι. Ετοιμαστείτε σαν να πηγαίνετε διακοπές στην Σιβηρία!!! το σακάκι θα πρέπει να είναι κάτι ανάμεσα σε 7 και 8 χιλιοστά τουλάχιστον. Προσωπικά θεωρώ την 8αρα μονόδρομο, ειδικά για τους φίλους στην Β. Ελλάδα, οι οποίοι βουτάνε σε θερμοκρασίες πολλές φορές …μονοψήφιες!!! Ακόμα όμως και σε νορμάλ συνθήκες και νερά με θερμοκρασίες από 12 έως 15 βαθμούς, απαιτείτε μέγιστη θερμομόνωση λόγο αυτού καθαυτού του κυνηγιού που απαιτεί μειωμένη κίνηση. Προτιμήστε λεία ξυρισμένη στολή (οι εμπειρότεροι!) αλλιώς φόδρα-ξυρισμένη. Η παραλλαγή παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στα ρηχά κομμάτια που θα κινηθούμε, ειδικά η παραλλαγή η οποία σπάει τον όγκο του ψαροκυνηγού.

Παντελόνι προτιμήστε 5,5 με 6,5 για να γλυτώσετε επιβάρυνση από έρμα, και σίγουρα με φόδρα (ίσως και ενισχύσεις στα γόνατα) καθώς τα πόδια μας θα έχουν συχνή αν όχι μόνιμη επαφή με τον πυθμένα.

Καλτσάκια χοντρά τουλάχιστον 3 χιλιοστά και ένα είναι δυνατόν ξυρισμένα εσωτερικά. Πολλοί ψαροκυνηγοί έχουν δεύτερο ζευγάρια πέδιλα, συνήθως πλαστικά, με μεγαλύτερο πέλμα από τα καλοκαιρινά για να φορούν καλτσακια 4-5 χιλιοστά. Αυτή είναι μια καλή ιδέα γιατί αφενός δεν θα ταλαιπωρήσετε τα πολύτιμα καλοκαιρινά κάρβουνα στους τραχείς χειμωνιάτικους βυθούς, αφετέρου θα μπορείτε με χαμηλό κόστος να έχετε και εναλλαγές στα καλτσάκια που χρησιμοποιείτε.

Για όπλο θα επιλέξουμε το πιο ευέλικτο μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ δυνατό 90αρι και τα τελευταία χρόνια δυνατό 100αρι. Είναι πολλές οι φορές που θα χρειαστούμε γρήγορη στρέψη του όπλου καθώς τα θηράματα μπορεί να μας έρθουν ακόμα και σε γωνία 90 μοίρες. Άσχετα με το τι σεταπ θα επιλέξετε στο όπλο, σιγουρευτείτε ότι θα έχετε δραστικό βεληνεκές τουλάχιστον 3-4 μέτρα από την μύτη του όπλου, καθώς πολλές φορές το ψάρι θα περάσει ανοιχτά από εσάς,

  1. Τόπος-ώρα-τεχνική

Εδώ είμαστε!!! Η καλύτερη ώρα σαφώς και είναι η πολύ πρωινή. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να ξεγυμνώνεσαι χειμωνιάτικα στις 6.30 το πρωί, αλλά μόλις μπεις στο νερό θα αποζημιωθείς!!! Το χάραμα είναι μια χρονική στιγμή που και οι κυνηγοί (λαυράκι-γοφαρι-λίτσα) κυκλοφορούν για το breakfast τους, αλλά και οι βοσκήτες (σαργοί-τσιπούρες-χιόνες) έχουν βγει να γεμίσουν τα στομάχια τους. Σημαντικότατο βέβαια είναι η φουσκοθαλασσιά. Αν τα νερά είναι κατεβασμένα, μην μπείτε καν στο κόπο να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική. Το πιο πιθανό είναι τα ψάρια να είναι τραβηγμένα σε βαθύτερα νερά ή βραχωμένα. Έχει τύχει να μην βουτήξουμε το χάραμα και να περιμένουμε το μεσημέρι το φούσκωμα της θάλασσας με θεαματικά αποτελέσματα.

Ο τόπος και η τεχνική είναι 2 έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες. Έχω λοιπόν καταλήξει σε 2 σενάρια:

Α. πολύ ρηχό. Συνήθως είναι δαντελωτή ακτογραμμή, με ισοβαθή ρηχό βυθό. Σημαντικό σε αυτή την ακτογραμμή είναι η οποιαδήποτε προεξοχή της. Συνήθως είναι ξενερια, ή καβάκια. Αυτές λοιπόν οι φυσικές γωνίες είναι τα πόστα στα όποια θα στηθούμε. Σημαντικό ρόλο παίζει να κινηθούμε από ανατολικά προς δυτικά, καθώς ο ανατέλλων ήλιος είναι ακόμα ένας σύμμαχος, ο οποίος θα μας κάνει ακόμα πιο δυσδιάκριτους στα ψάρια. Επίσης σημαντικό είναι η ρότα των ψαριών, από πού προς τα πού δηλαδή κινούνται. Αυτό θα μας το αποκαλύψει ένα από τα ψάρια-προδότες, ο κέφαλος. Όταν λοιπόν μπούμε στο νερό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε την πορεία από τα κεφαλόπουλα. Στην ίδια πορεία θα κινηθούν όλα τα ψάρια της περιοχής. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να κινηθούμε αντίθετα, ώστε τα πιθανά ψάρια να έρχονται με μέτωπο προς εμάς. Σε όποια λοιπόν νοητή κρυψώνα βρεθεί στον δρόμο μας, σταματάμε, κρύβουμε το σώμα μας όσο μπορούμε στην ακτογραμμή και παρατηρούμε ευθεία και προς τα ανοιχτα μας. Μεγάλη προσοχή στα πέδιλα μας να μην είναι εκτεθειμένα, αλλά και στο όπλο μας το οποίο θα πρέπει να είναι μαζεμένο και κοντά μας. Μένουμε ακίνητοι για μερικά λεπτά, περιμένοντας είτε κάποιο ψάρι να έρθει από την γωνία που είναι τυφλή, είτε να έρθει από τα ανοιχτα. Πραγματικά πολλές φορές, ψάρια τα οποία έβοσκαν μπροστά μου, τα παρατήρησα μετά από αρκετά λεπτά!!! Αν δεν δούμε κάτι το αξιόλογο, το πρώτο πράγμα που θα ξεμυτίσει είναι το κεφάλι μας, για να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά πίσω από την γωνία που μας καλύπτει, ελέγχοντας έτσι να κάποιο ψάρι έρχεται ή βόσκει πίσω από την γωνία. Θα τύχει πολλές φορές να έρθουμε σε πολύ κοντινή επαφή με κάποιο ψάρια καθώς το φυσικό εμπόδιο (βράχος) απορροφά τις δονήσεις που δημιουργούμε και το ψάρι είναι ανυποψίαστο. Η βολή σε πρώτο χρόνο είναι σημαντική καθώς λόγο του ρηχού βάθους το ψάρι δεν θα μείνει και πολύ ακίνητο!!! Συνήθως μετά την πρώτη έκπληξη, το ψάρι διακτινίζεται προς τα βαθιά νερά, οπότε θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα!

Άρα συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της τεχνικής μας είναι:

  • Να έχουμε τον ήλιο πλάτη.
  • Να κινούμαστε ανάποδα από την πορεία των ψαριών
  • Να κρυβόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε
  • Να είμαστε έτοιμοι για βολή σε πρώτο χρόνο

Β. σε βαθύ βυθό. Ναι και τα βαθιά, ρηχά ψαρεύονται!!! Βασικό είναι το κομμάτι να μην είναι κοφτός τοίχος, αλλά γκρέμι το οποίο όμως είναι σε απόσταση 4-5 μέτρα από την ακτογραμμή. Σε αυτή την περίπτωση, το σημαντικότερο είναι το πόστο. Ιδανικό πόστο είναι αυτό το οποίο μας δίνει και κρυψώνα και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γκρέμι. Εκεί σκοπός μας είναι να περιμένουμε τα ψάρια να περάσουν ή να ανέβουν από την βαθύτερη αποχή. Πολλές φορές αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ιδανική για πελαγίσια ψάρια (κυνηγοί- γοφάρια – τονοειδή) στην περίπτωση ειδικά που η παρουσία του ψιλού και του ρεύματος είναι έντονη. Αν όμως ο στόχος μας είναι τα μεγάλα άσπρα, τότε θα τα περιμένουμε από κάτω μας ή στην κόψη του γκρεμού. Αντίθετα με την συνηθισμένη πρακτική (να βουτήξουμε) προσπαθούμε να δελεάσουμε τα ψάρια για να ανέβουν προς τα ρηχά. Ένα κόλπο που εφαρμόζω για να εντείνω την περιέργεια των ψαριών είναι η εμφάνιση-εξαφάνιση. Εμφανίζομαι για λίγο στην κόψη και μετέπειτα τραβιέμαι πίσω υπολογίζοντας στην περιέργεια του ψαριού που θα έρθει να δει τι είμαι!!! Αυτό το now you see me, now you don’t, μου έχει δώσει σαργούς τρόπαια από βάθη πραγματικά απλησίαστα σε μένα. Ένα άλλο κόλπο που χρησιμοποιώ είναι το αθόρυβο βούλιαγμα ενός αχινού αυτό το κόλπο πιάνει όταν θέλω να φέρω το ψάρι (κυρίως τσιπούρα) πιο κοντά στην κρυψώνα μου, καθώς τα μικρόψαρα θα ορμήσουν όλο περιέργεια να δουνε τι είναι αυτό, και θα παρασύρουν και το μεγάλο άσπρο. Μην εκπλαγείτε βέβαια να καμία στηρα ή χοντρό πιγγα καρτερεύει στην σκιά στο κόψιμο, και πιάσετε έτσι το πιο εύκολο και αβίαστο μαύρο ψάρι της ζωής σας!!!

Βασικά σημεία της τεχνικής μας:

  • Να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή το πόστο
  • Να παίξουμε κρυφτούλι για να ανεβάσουμε τα ψάρια ή να χρησιμοποιήσουμε αχινούς
  • Να έχουμε το νου μας στην σκιά για τυχόν μαυροψαρα που καρτερεύουν στα ρηχά.

Καλή επιτυχία φίλοι μου, και να θυμάστε ότι η βασικότερη αρετή σε αυτό το ψάρεμα είναι η υπομονή. Γιατι το μόνο πράγμα που μπορεί να σπάσει το καρτέρι μας είναι η βαρεμάρα και όχι η ανάγκη για αναπνοή!!!