Ψάρεμα στα 40+

Όχι … όχι δεν εννοώ στα 40 μέτρα βάθος! Εννοώ μετά τα 40 χρόνια ηλικίας!!! Όλοι σήμερα σκέφτονται αυτό το νούμερο, κακά τα ψέματα, να βουτήξω σε αυτό το βάθος, να ψαρέψω σε αυτό το βάθος, να πάρω ένα μαγιάτικο 40αρι!!! Τι γίνεται όμως όταν ο αμείλικτος χρόνος σου χτυπήσει φιλικά την πλάτη και με σαρδόνιο χαμόγελο σου πει: welcome to second …αντα? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ψαροντουφεκά που μπαίνει δειλά- δειλά στην 3η ηλικία?

Νοσταλγία.

<<Ααααααχχχχχχ τότε το 1987, στην Χαλκιδική πρέπει να ήμασταν, με τον φίλο μου τον Τάκη που έχω να τον δω από τότε, πιάναμε τα ψάρια με τα χέρια ρε, τι κάρμπον και διπλά!!!>>

Κλασική ατάκα μεσήλικα ψαροντουφεκά που μόλις έχει βγει από ψάρεμα αψαρος και συνομιλεί με νεότερο σε ηλικία!!! Όπως και να το κάνουμε σε όλους μας γυρνάνε οι αναμνήσεις από εποχές με πολλά ψάρια, κυρίως στις αψαρίες ή όταν βρίσκονται με συνομήλικους ψαράδες σε κάνα τραπέζι. Το μόνο κομμάτι του εξοπλισμού που θα θέλανε είναι μια χρονομηχανή για να γυρίσουν πίσω, αλλά μάλλον δεν θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Η νοσταλγία δεν είναι κακή συμβαίνει και σε εμένα, και κάθε χρόνο την νιώθω και περισσότερο. Μια από τις χαρές του ψαροντουφεκου είναι η δημιουργία worth having αναμνήσεων, γιαυτό λοιπόν μην τους γκρινιάζετε όταν αρχίζουν την εξιστόρηση ψαρεμάτων σε εποχές που ίσως δεν είχατε τελειώσει το σχολείο ακόμα!!!

βάθος

Κι όμως βυθίζεται!!! Θα το πείτε πολλές φορές αυτό όταν θα δείτε κάνα ασπρομάλλη με αρκετά περίσσια κιλά να φεύγει για το χάος. Mην παραξενεύεστε όμως, υπάρχει εξήγηση. Μετά από τόσα χρόνια στην θάλασσα ο 40αρης έχει μάθει να αποφεύγει κάθε περιττή κίνηση, εκμεταλλεύεται κάθε ίχνος οξυγόνου, έχει κερδίσει άψογη υδροβιότητα, και πώς να το κάνουμε…practice makes perfect!!! Βέβαια οι επαναφορές δεν είναι οι ίδιες, οι ώρες κουράζουν περισσότερο, και αυτό το άτιμο το κοκκινιστό της γυναίκας μου θέλει να γίνει ένα με την θάλασσα!!! Έτσι βάζουν οι ίδιοι περιορισμούς στους χρόνους βυθού και στο επιχειρησιακό βάθος , γνωρίζοντας καλά ότι το μυαλό ξέρει και θέλει αλλά το κορμί …είναι μια άλλη υπόθεση!

Χρόνος-χρήμα.

Σε αυτή την ηλικία είσαι οικονομικά ανεξαρτήτως, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύεις με τα σημερινά δεδομένα. Όπως και να έχει όμως μπορείς να πάρεις ένα καλό όπλο ή μια καλή στολή ή ένα ζευγάρι καρμπον πέδιλα. Μπορείς επίσης να σηκώσεις το εξοδολόγιο μιας μακρινής εξόρμησης και μπορείς να έχεις στην κατοχή σου το δικό σου σκάφος! Το δύσκολο όμως είναι ο χρόνος. Χρόνος που από κάπου πρέπει να ξεκλέψεις, είτε από την δουλειά είτε από την οικογένεια. Η αγωνία του να προλάβω γίνεται μεγαλύτερη από αυτή της σύλληψης του ψαριού. Εξάλλου οι 2 ώρες που έχω στην διάθεση μου σήμερα φτάνουν να πάω μέχρι το καλό κομμάτι και να ξαναγυρίσω χωρίς να το ψαρέψω!!! Κλεμμένα λοιπόν δίωρα και τρίωρα για βουτιές κοντινές και συχνά σε μέρη χωρίς αλιευτικό ενδιαφέρον. Μοναδικό ενδιαφέρον είναι το να βουτήξω, έτσι για την βουτιά και μόνο. Πρόσφατα μιλούσα με ένα φίλο φανατικό του μεσημεριανού ψαρέματος ο οποίος ξεκίνησε να ψαρεύει το χάραμα. Δεν ήταν όμως οι θεωρίες μου περί κυκλοφορίας των ψαριών που του άλλαξαν την γνώμη, αλλά το γεγονός ότι το πρωί ήταν η μόνη διαθέσιμη ώρα της ημέρας για βουτιά!!! <<8.30 ξυπνάνε τα μικρά και πρέπει να είμαι εκεί με το γάλα έτοιμο! Να δεις για πότε το γυρνάς στο πρωινό αγκουάτο!!!>>

Εξοπλισμός

Δυο λέξεις περιγράφουν τον εξοπλισμό του 40αρη ψαροντουφεκά: απλός και λειτουργικός!! Μετά από χρόνια ψαρέματος, αρχίζεις να εκτιμάς οτιδήποτε είναι απλό και χρηστικό, και αποφεύγεις οτιδήποτε πολύπλοκο και φαντεζί. Ίσως επειδή δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς πολύ με τον εξοπλισμό, ίσως γιατί πιο σημαντικό είναι να πάς στην θάλασσα και όχι με τι θα πάς. Γιαυτο και ο εξοπλισμός του είναι αξιόπιστος 100%. Ο χρόνος που είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένος , δεν δικαιολογεί αστοχίες υλικού, μπλοκαρίσματα και βλάβες. Η οργάνωση τους δε είναι υποδειγματική!!! Ζεστό σαπουνόνερο το χειμώνα, ψυγείο με πάγο και ισοτονικά το καλοκαίρι, ανταλλακτικές βέργες, δεύτερα λάστιχα, δεύτερα όπλα, σχεδόν ένα μικρό μαγαζί με εξοπλισμό στο αυτοκίνητο ή στο σκάφος. Είπαμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μου την χαλάσει κάτι σήμερα!!!

Εμπειρία-ψάρια.

Εδώ είμαστε. Μεγάλη υπόθεση να έχεις γράψει μίλια στο νερό. Ακόμα μεγαλύτερη το να έχεις δημιουργήσει αντίληψη για τους ψαρότοπους και τις ιδιαιτερότητες που έχουν. Κύριο χαρακτηριστικό των 40αρηδων, είναι η έμφαση στο αποτέλεσμα. Θα αποφύγουν περιττές βουτιές, άσκοπα ψαξίματα, και περιπλανήσεις στο άγνωστο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε γνωστά κομμάτια και βουτιές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επιμονή και υπομονή. Απλά έχουν διαφορετική στρατηγική. Δεν επιμένουν με απανωτά καρτέρια στο ίδιο πόστο, ξέρουν ότι στα πρώτα 2 καρτέρια θα έρθει ότι είναι να έρθει. Δεν επιμένουν σε άδειους ψαρότοπους αλλά προτιμούν να αλλάξουν μέρος, επιδιώκοντας να βουτήξουν σε όσα το δυνατόν περισσότερα μέρη. Ξέρουν ότι ψάρια υπάρχουν, απλά είναι το που και πότε θα τα πετύχουν. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της στρατηγικής τους είναι οι περιορισμένες βολές. Έχουν μάθει να κυνηγούν το <<καλό>> ψάρι, να χαρίζουν τα πρώτα ψάρια που τους έρχονται. Σκοπός τους είναι η επιλεκτικότητα, αλλά και να μην τρομάξουν τον τόπο, γιατί και το επόμενο σκ θα είναι εκεί. Βέβαια είναι μαθημένοι στο να βγαίνουν και τελείως άψαροι, σίγουρα το προτιμούν, από μία ψαριά που δεν τους γεμίζει. Άσε που έχουν όλοι τους και από ένα απωθημένο ψάρι το οποίο δεν ήρθε τόσα χρόνια στην βέργα τους, αλλά που θα πάει? Μικροί είμαστε ακόμα, έχουμε καιρό!!

Αντίληψη κινδύνου

Όταν έχεις περάσει αρκετά πράγματα και επί μεγάλο χρονικό διάστημα στην θάλασσα, αρχίζεις να βλέπεις κάποια πράγματα διαφορετικά. Κυρίως όμως αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες αυτών. Έτσι πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως συντηρητικοί, ίσως και υπερβολικά προσεκτικοί. Έχουν γνωρίσει όμως τι σημαίνει ρεύμα ποτάμι, θερμοπληξία, υποθερμία, και μερικοί έχουν γνωρίσει και την υποξία. Μην τους χλευάζετε λοιπόν γιατί είναι αποφασισμένοι να γίνουν 50αρηδες!!!!

Παρέα.

Ποιος δεν θέλει στην ομάδα του ένα 40αρη με ψυχή 20αρη? Πραγματικός μπαξές!!! Όλα αρχίζουν από τον μεσοβδόμαδο σχεδιασμό, πληροφορίες, χάρτες, πρόγνωση καιρού ….και να τα τηλέφωνα, να τα εναλλακτικά πλάνα!!!! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταλάβει τι σημαίνει φυγή από την καθημερινότητα, από την πόλη, από τα προβλήματα …. από την γκρίνια!!! Έτσι φοράνε την καλή τους ψυχολογία, το ανέμελο χαμόγελό τους και τα δίνουν όλα στην ψαρευτική τους παρέα. Χαβαλέ, πειράγματα, μπουγέλα, φάρσες, όσα περισσότερα τόσο καλύτερα. Πάντα μετά το ψάρεμα θα οργανωθεί κάποιος καφές ή ακόμα καλύτερα κάποιο τσιμπούσι, εκεί θα γίνει και η αποφώνηση του ψαρέματος, θα βγουν τα αποτελέσματα από την δοκιμή κάποιου καινούργιου εξοπλισμού. Τα ξέρουν από πριν, απλά θέλουν να έχουν και άλλο χρόνο με την παρέα, με αυτή την μικρή cosa nostra!!! Και εκεί είναι που αρχίζουν πάλι τα πειράγματα, τα γέλια και τα πλάνα για το επόμενο σκ. Έτσι κλείνουν χαρούμενοι την εξόρμηση, μόνο που τους πιάνει μια μικρή μελαγχολία στο γυρισμό, αύριο Δευτέρα…. θα είναι ατέλειωτες οι μέρες μέχρι να έλθει η άλλη Κυριακή.

επίλογος

Δεν ξέρω αν είναι όλοι έτσι, αυτούς γνωρίζω όμως είναι. Χωρίς να το καταλάβω μπήκα και εγώ στην κατηγορία αυτή, βλέπετε με το ψάρεμα ξεχνιέσαι, χάνεις το χρόνο. Καμιά φορά στεναχωριέμαι για πολλούς φίλους που παράτησαν για διάφορους λόγους το ψαροντούφεκο τα τελευταία χρόνια. Σκέφτομαι μήπως έρχεται και η δικιά μου η σειρά. Ύστερα κοιτάω την θάλασσα από το γραφείο μου, απλώνω τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο και γράφω: Ψάρεμα στα 50+!!!