7 σημεία για το κυνήγι του λαβρακιού!!!

Νοέμβριος και ο χειμώνας είναι στο κατώφλι μας. Οι τελευταίες λιακάδες έχουν δώσει την θέση τους στα μαύρα σύννεφα και η θερμοκρασία σύντομα θα μπει σε μονοψήφια κατάσταση! Επίσης οι έντονοι βοριάδες που επικρατούν την εποχή αυτή σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα μας κάνουν να βάλουμε σύντομα τις χειμερινές στολές.

Όλα λοιπόν συνηγορούν στην άφιξη του αδιαφιλονίκητου κυρίαρχου της ακτογραμμής, του λαβρακιού.

Πραγματικά είναι πάρα πολλά αυτά που μπορώ να γράψω για το συναρπαστικό κυνήγι αυτού του ψαριού. Επίσης το ιντερνέτ κατακλύζεται με τόνους πληροφορίας και βίντεο που ορισμένα μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Θα επικεντρωθώ στα 7 σημαντικότερα, αυτά που θεωρώ ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά ανάμεσα στην φόλα και την επιτυχία!!!

Πλευστότητα

Από την μια το ρηχό βάθος που θα κινηθούμε, από την άλλη η χοντρή στολή που επιβάλει ο χειμώνας θα μας αναγκάσουν να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο έρμα από ποτέ. Για να αποφύγουμε την υπέρμετρη φόρτωση της μέσης καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε 2 ζώνες, μολύβι πλάτης και βαράκια ποδιών. Η πρώτη ζώνη θα είναι κλασικά στην μέση μας, ενώ η δεύτερη θα είναι ακριβώς από κάτω στην περιοχή των γλουτών. Τα βαράκια θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν χρησιμοποιούμε 5αρια καλτσάκια. Καλό θα είναι να τα βάζουμε ανάμεσα στο καλτσακι και στο παντελόνι για να αποφύγουμε τυχόν θόρυβο από την επαφή με τον πυθμένα αλλά και πιθανό μπλέξιμο στο σχοινί της σημαδούρας.
Η ρύθμιση της πλευστότητας είναι ίσως το σημαντικότερο από όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν το κυνήγι του λαυρακιού. Είναι τόσο σημαντική που στην ουσία καθορίζει το πόσο <<αόρατοι>> θα είμαστε στα ψάρια, καθώς η λανθασμένη ρύθμισή της θα μας κάνει να παράγουμε περισσότερες δονήσεις. Η πλευστότητα μας θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε παράλληλα με τον βυθό, χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό μας χέρι. Αν τα μολύβια μας είναι λίγα, θα προσπαθούμε να κρατηθούμε από τον βυθό, αν είναι πολλά δεν θα μπορούμε να κουνηθούμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες: π.χ. σε έντονο ρεστίο ή θαλασσοταραχή επιβάλλεται να έχουμε περισσότερο έρμα από ότι στην μπουνάτσα για το ίδιο βάθος.

TIP: η πλευστότητα του καθενός είναι μοναδική!! Ο μόνος τρόπος να την καθορίσετε είναι ο πειραματισμός, γιαυτο καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας και 1-2 αποσπώμενα μολύβια

Αργή κίνηση

Κολυμπάμε και κινούμαστε αργά. Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά. Σε αυτό το κυνήγι, δεν κυνηγάνε εμάς για να βιαζόμαστε, ούτε πρόκειται να φύγουν τα ψάρια. Η λογική του αργού κολυμπιού και των νωχελικών κινήσεων είναι η αποφυγή δημιουργίας δονήσεων που μεταφέρονται αρκετά μπροστά μας αλλά και γύρω μας και που προειδοποιούν τα ψάρια για την παρουσία μας. Ακόμη και οι βουτιές μας θα πρέπει να γίνονται με όσο πιο αργό και αθόρυβο τρόπο είναι δυνατόν, καμία φορά μάλιστα, ενάντια στο γνωστό σπάσιμο μέσης που χρησιμοποιούμε όλοι μας στην κλασική βουτιά ελεύθερης κατάδυσης.

TIP: ακόμα και στα νεκρά κομμάτια της διαδρομής ή στην διάσχιση ενός κόλπου, πάλι θα πρέπει να κινηθούμε αργά

Πως τα φέρω κοντά?

Μερικά ψάρια, είτε επειδή ζουν σε πολυσύχναστα από ψαροντουφεκαδες νερά, είτε επειδή δεν έχουν κυριαρχία στην περιοχή, θα είναι αδιάφορα στις τεχνικές μας. Μια-δύο φυσαλίδες, ένας λαρυγγισμός και λίγο ξύσιμο του βράχου με το αριστερό μας χέρι, μπορούν να κάμψουν την απάθεια του ψαριού. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τεχνικές χτυπήματος του όπλου στα βράχια ή στην χρήση μηχανισμών που παράγουν ήχους, καθώς η στρατηγική μου βασίζεται στον να παραμείνει ήσυχη η ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να προσελκύσω ένα ψάρι αλλά να έχω τρομάξει περισσότερα. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν με μέτρο, αλλιώς η υπερβολή θα τρομάξει τα ψάρια και θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

TIP: η προσωρινή οπισθοχώρηση του δύτη πολλές φορές τονώνει τον εγωισμό του λαυρακιού και το κάνει πιο δεκτικό στο καρτέρι μας.

Άσκοπες βολές

Αν πάτε για λαβράκια, να ρίχνετε ΜΟΝΟ σε λαβράκια!! Οι άσκοπες βολές σε κεφάλια, σάλπες, μουρμούρες, σαργουδάκια κλπ. κλπ. το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τρομάξουν τα κυνηγόψαρα και κυρίως να κάνουν τα επιφυλακτικά μεγάλα ψάρια ακόμη δυσκολότερα. Εννοείται βέβαια ότι σε ένα μεγάλο σαργό ή μια τσιπουράκλα θα ρίξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη!!! Απλά όσο πιο επικεντρωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

TIP: όσο μπορούμε να κάνουμε καίριες βολές, τόσο πιο ήρεμα θα είναι τα υπόλοιπα ψάρια.

Οι καλύτερες ώρες

Το χειμώνα το λαβράκι θα το κυνηγήσουμε όλες τις ώρες, καθώς η μέρα είναι μικρή. Καλύτερη φυσικά ώρα είναι το χάραμα καθώς τότε θα βγουν και τα μεγαλύτερα του είδους για να κυνηγήσουν. Επίσης το μεσημέρι μέχρι και 1 ώρα πριν την δύση του ηλίου. Σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει φουσκοθαλασσιά, καθώς θα φέρει τα ψάρια πιο κοντά στην ακτογραμμή. Αν τα νερά είναι πολύ χαμηλωμένα είναι καλύτερα να αναβάλετε το ψάρεμα για άλλη ώρα μέσα στην ημέρα, ή να κυνηγήσετε άλλα ψάρια με άλλες τεχνικές (π.χ. ψαχτήρι για άσπρα). Το ποιες ώρες είναι καλύτερες για τον κάθε τόπο, το γνωρίζετε μόνο εσείς που τον ψαρεύετε, γιαυτο είναι σημαντικό να κρατάτε ημερολόγιο. Έτσι θα έχετε στατιστικά στοιχεία πραγματικά για την περιοχή σας και οι απόφαση << τι ώρα?>> θα είναι εύκολη.

TIP: όσον αφορά το φεγγάρι, οι ημέρες λίγο πριν την πανσέληνο καθώς και η νέα σελήνη είναι οι καλύτερες!!

Οι τόποι

Όλοι οι τόποι είναι ικανοί να φιλοξενούν λαυράκια. Κυρίως όμως οι δαντελωτές ακτογραμμές με αρκετά ξενερια και πολλαπλές διόδους είναι τα αγαπημένα τους μέρη. Το λαυράκι θα είναι ακόμη όπου υπάρχουν υφάλμυρα νερά που το απαλλάσσουν από τα ενοχλητικά παράσιτα. Έτσι το βρίσκουμε να τριγυρνά σε εκβολές ποταμών και όπου αναβλύζει γλυκό νερό. Τέλος οι κλειστοί ορμίσκοι και τα φυσικά λιμανάκια είναι μέρη στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα όταν οι καιρικές συνθήκες τα καθιστούν απάγκια.

TIP: όλα τα beach bar και οι τουριστικές παραλίες χρήζουν εξερεύνησης!!

Υπομονή….
Μια από τις βασικότερες αρετές στο υποβρύχιο κυνήγι, γίνεται ακόμη σημαντικότερη στο κυνήγι αυτού του ψαριού. Υπάρχουν φορές που πέτυχαμε τα ψάρια στην 7η σκάντζα ή όταν τελείωνε το ψάρεμα!!! Ακόμη η υπομονή μας δοκιμάζεται όταν εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω χωρίς να βλέπουμε κανένα ψάρι. Τότε είναι που χαλαρώνουμε, πέφτει το κυνηγετικό ένστικτο και δυστυχώς τότε είναι που εμφανίζεται και κάποιο καλό ψάρι!!Μην απογοητεύεστε εύκολα λοιπόν και επιμείνετε στην τεχνική, και θα βγείτε χαμογελαστοί τις περισσότερες φορές.

TIP: κάθε φορά που πάτε στο ψάρεμα, να πιστεύετε μέσα σας ότι θα χτυπήσετε το ψάρι της ζωής σας!!