Πότε

Πότε κυνηγάμε το λαυράκι

Είπαμε ότι το λαυράκι αναπαράγεται από μέσα Δεκεμβρίου έως και τέλη Μαρτίου, οπότε είναι κατανοητό ότι αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για να το κυνηγήσουμε. Σίγουρα όμως λαυράκια κυκλοφορούν στην ακτογραμμή όλο τον χρόνο, και δεν είναι λίγα τα ψάρια ρεκόρ που έχουν βγει με …….κοντομάνικα!!

Ειδικά στο ανατολικό αιγαίο καλύτερος μήνας από τους ψαράδες για λαυράκι θεωρείτε ο …Αύγουστος! Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στον μήνα Απρίλιο, καθώς τα κοπάδια των ψαριών που μεταναστεύουν, αφήνουν πολλές φορές μονωμένα μεγάλα ψάρια πίσω τους. Αυτά αποκτούν τοπικό χαρακτήρα και μένουν στην περιοχή κυνηγώντας έντονα.

Τώρα όσον αφορά ώρες και συνθήκες, πιστεύω ότι τα ψάρια έχουν διαφορετική συμπεριφορά τον χειμώνα από το καλοκαίρι-φθινόπωρο και γιαυτο θα τα πετύχουμε και σε διαφορετικές ώρες.

Χειμώνας

Λαυράκια θα βρούμε τον χειμώνα σχεδόν όλη την ημέρα, καθώς η διάρκεια της είναι μικρή. Θεωρώ ότι η πιο καλή στιγμή για το λαυράκι είναι το πολύ νωρίς το πρωί καθώς το ψάρι θα εκμεταλλευτεί την χαμηλή φωτεινότητα για να κυνηγήσει. Επίσης το μεσημέρι και μέχρι 2 ώρες πριν την δύση του ηλίου, τα ψάρια παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.

Αν βέβαια κυνηγούμε σε πολύ θολά νερά, οι ώρες κοντά στο μεσημέρι (12 η ώρα) είναι οι καλύτερες, καθώς οι κάθετες ακτίνες του φωτός μας βοηθούν να αντιληφθούμε τα ψάρια πιο εύκολα μέσα στην θολερότητα.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι προσωπικά συναντώ λαυράκια στο πρώτο φώς, πριν ακόμα σηκωθεί ο ήλιος!!! Σίγουρα ένα τέτοιο ψάρεμα προϋποθέτει να σηκωθείς από τις 3 η ώρα το βράδυ, αλλά μετά τις 7-8 η ώρα οι πιθανότητες να δεις ένα τέτοιο ψάρι είναι ίδιες με τον πιάσεις το τζοκερ!! Ειδικά τον Ιούνιο, ένα μήνα με σχετικά άστατο καιρό, οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας. Στην Β.Ελλάδα, τα μπουρίνια που χαρακτηρίζουν αυτήν την εποχή είναι από τις καλύτερες ημέρες για κυνήγι λαυρακιού. Τα ψάρια θα εξαφανιστούν κυριολεκτικά τον Ιούλιο και μέχρι 20-25 Αυγούστου, και μόλις φύγει η μάζα των παραθεριστών από την ακτογραμμή , θα ξανακάνουν εμφανή την παρουσία του. Τα πιο σημαντικά σημεία είναι εκείνα που υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας από την υπόλοιπη θάλασσα (δροσερά νερά) και τέτοια σημεία είναι συνήθως οι κάβοι με αρκετό βάθος. Έτσι λοιπόν πριν αρχίσετε να χαλαρώνεται για μια βουτιά με στόχο την συναγρίδα ή τον ροφό της αποχής, κάντε και κάνα δύο ρηχά καρτέρια μήπως και βγείτε με ένα ανέλπιστο αλλά μεγάλο χειμωνιάτικό ψάρι!

 Άμπωτη – παλίρροια

Όποια ώρα και να επιλέξουμε, αυτό που είναι σημαντικό είναι να πετύχουμε φουσκοθαλασσιά. Με κατεβασμένη την στάθμη της θάλασσας, οι πιθανότητες μας για μια καλή ψαριά κυριολεκτικά εξανεμίζονται. Όταν τα νερά είναι χαμηλωμένα, θα παρατηρήσετε ότι ούτε μικρόψαρα δεν υπάρχουν στην ακτογραμμή, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να είναι εκεί οι κυνηγοί τους. Βέβαια έχει τύχει σε κατεβασμένα νερά να πάρουμε κάποια ψάρια μεμονωμένα (κυρίως αν υπάρχει ρεστίο), αλλά αυτό μάλλον είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Το φεγγάρι

Σίγουρα υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των φάσεων της σελήνης και των καλύτερων (ή χειρότερων) ημερών για ψάρεμα. Από τις φάσεις του φεγγαριού σημαντικότερες στο λαυρακοψάρεμα είναι η φάση της νέας σελήνης ( +- μία ημέρα) και φυσικά οι ημέρες της πανσελήνου (πανσέληνος +- μία ημέρα). Υπάρχουν ορισμένα τέταρτα τα οποία είναι επίσης σημαντικά αλλά δεν είναι κάθε μήνα, οπότε και δεν τα αναφέρω.