Τι κανείς λοιπόν, όταν θέλεις να βουτήξεις περισσότερα από ένα κομμάτια, αλλά δεν υπάρχει στην παρέα σκάφος? Σε αυτή την περίπτωση την μετακίνηση από τόπο σε τόπο την αναλαμβάνει το αυτοκίνητο!!! Μιλάμε βέβαια για τόπους κολυμπητούς, εκτός και αν έχεις κανένα αμάξι James Bond!!!
-Καλησπέρα στρατηγέ μου, τι θα κάνουμε αύριο το πρωί?
– Κοίτα φίλε, έχω στο νου μου 4 κομμάτια για να πέσουμε , στα 2 πρώτα θα πέσουμε μαζί και τα αλλά 2 θα τα κάνουμε σκάντζα.
-Ωραία!! Από πού θα ρίξουμε σκάφος?
-Σκάφος? Δεν έχω σκάφος!!!!
Ο φίλος μου έμεινε απορημένος να κραταει το ακουστικό. Ξαναπήρε μάλιστα τηλέφωνο για επιβεβαίωση του ραντεβού και ξαναρώτησε μπας και δεν κατάλαβε καλά. Η απάντηση όμως ήταν η ίδια: Δεν έχω σκάφος φίλε μου!!!!!
Τι κανείς λοιπόν, όταν θέλεις να βουτήξεις περισσότερα από ένα κομμάτια, αλλά δεν υπάρχει στην παρέα σκάφος? Σε αυτή την περίπτωση την μετακίνηση από τόπο σε τόπο την αναλαμβάνει το αυτοκίνητο!!! Μιλάμε βέβαια για τόπους κολυμπητούς, εκτός και αν έχεις κανένα αμάξι James Bond!!!
Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, απλά στην ουσία προγραμματίζεις το ψάρεμα σου έτσι, ώστε χρονικά αλλά και με συνοχή να ψαρέψεις περισσότερα από ένα κολυμπητά κομμάτια. Σαφώς και δεν είναι δυνατόν να ψαρέψεις ξέρες ή κομμάτια χωρίς οδική πρόσβαση που είναι και οι καλύτεροι ψαρότοποι, αλλά τουλάχιστον μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι παράμετροι που είναι σημαντικοί σε ένα τέτοιο ψάρεμα!
Τόποι
Ιδανικές τοποθεσίες είναι αυτές με κοντινή πρόσβαση με αυτοκίνητο. Ακόμα καλύτερα αν σχετικά κοντά σε αυτόν υπάρχει και δεύτερο κομμάτι. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε σκάντζα. Δηλαδή να ρίξουμε τον ένα ψαροντουφεκα ή ζευγάρι στον ένα τόπο, και να αφήσουμε το αυτοκίνητο στον δεύτερο, όπου θα βουτήξουμε εμείς. Εκεί θα το πάρει το πρώτο ζευγάρι και θα έρθει να μας μαζέψει στο τελείωμα του δεύτερου κομματιού. Με αυτό τον τρόπο, δεν έχουμε να κολυμπήσουμε ούτε εμείς ούτε το ζευγάρι μας για να επιστρέψουμε στο σημείο εισόδου. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα για ποιο ξεκούραστο ψάρεμα, άρα και για περισσότερες επιλογές.
Τα σημαντικά σημεία είναι:
- Να έχουμε συνεννοηθεί με την παρέα μας, που θα αφήσουμε το κλειδί του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ψάχνεις!!!
- Να έχουμε βάλει κάποιο σχετικό χρονικό όριο, έτσι ώστε να μην περιμένει κανείς! Αυτό βέβαια προϋποθέτει εμπειρία του κάθε κομματιού και στο περίπου υπολογισμό της χρονικής διάρκειας ψαρέματος του.
Αυτοκίνητο
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ελάχιστοι είναι οι ψαράδες που ξέρω, που διατίθενται να κάνουν χάλια το αυτοκίνητο τους, προκειμένου να κάνουν σκάντζες με αυτό. Τρώμε που τρώμε παντόφλα για το ψάρεμα, φανταστείτε να δει το έτερο ήμισυ το αυτοκίνητο σε άθλια κατάσταση και μάλιστα με άρωμα Kounavi pour Homme!!
Το αμάξι θα λερωθεί (δεν υπάρχει περίπτωση) αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποια απλά πράγματα, έτσι ώστε να έχουμε την λιγότερη ζημιά!
Αρχίζουμε από τα πατάκια. Ξεχάστε τα κλασσικά πατάκια, πέραν από το ότι θα βραχούν και δεν θα στεγνώσουνε ποτέ (ειδικά τον χειμώνα) και νερά θα φτάσουν στην μοκέτα και μετά από καιρό σε κάποιο απότομο φρενάρισμα θα βγει το πόδι σας στην άσφαλτο!! Μοναδική λύση αποτελούν τα λαστιχένια πατάκια και μάλιστα αυτά με υπερυψωμένες άκρες οι οποίες εγκλωβίζουν το νερό (και άλλες ουσίες!!!) και μπορούμε να τα αδειάζουμε σε κάθε αλλαγή τόπου. Σίγουρα δεν είναι πιο chic από τα άλλα, όμως με λίγο ξέβγαλμα, κανείς δεν θα καταλάβει ότι πήγατε στο ψάρεμα!
Δεύτερο επίμαχο σημείο το Πορτ μπαγκαζ. Εδώ έχουμε 2 επιλογές; Πρώτον μπορούμε να παραγγείλουμε για το μοντέλο του αυτοκινήτου μας, ειδική σκάφη που ταιριάζει ακριβώς στο πορτμπαγκάζ μας. Έχει ένα κόστος από 50-80 ευρώ, αλλά είναι η πιο καλή λύση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το κόστος, ένα μεγάλο κομμάτι μουσαμά (βάλτε τον διπλό!) θα προφυλάξει το αυτοκίνητο μας. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό η παρέα να έχει αδιάβροχους σάκους εξοπλισμού (και για τα όπλα!) και να είμαστε σίγουροι ότι οι τάπες είναι κλειστές. Τα μολύβια μπορούν να χωρέσουν άνετα σε ένα κουβά. Προτιμήστε αυτούς που έχουν οι μπογιατζήδες τα χρώματα, καθώς είναι πολύ πιο στιβαρή η κατασκευή τους. Επίσης σημαντικότατο είναι η ύπαρξη ψυγείου. Σακούλες και λοιπές λύσεις δεν είναι πολύ χρήσιμες, καθώς ου ολίγες φορές δεν τρύπησαν από τα αγκάθια των ψαριών. Στο ψυγείο μεγάλη προσοχή να είναι κλειστή η τάπα!!! Το αμάξι του φίλου μου του Γιώργου ακόμα μυρίζει από τα ζουμιά μιας δυνατής ψαριάς!!!!
Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό είναι τα καθίσματα. Σαν πρώτη προφύλαξη βάλτε μια μεγάλη πετσέτα. Όταν λέμε μεγάλη εννοούμε να αγκαλιάζει όλο το κάθισμα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε περίπτωση που τα νάιλον που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν κάποια διαρροή. Πάνω από την πετσέτα χρησιμοποιήστε ανθεκτικό νάιλον. Ιδανικό για αυτή την δουλειά είναι οι σακούλες που χρησιμοποιούνται για απόρριψη μπαζών. Είναι θεόσκληρες, δεν σκίζονται εύκολα και είναι αρκετά μεγάλες αν τις ανοίξεις από τις ραφές. Για όσους έχουν προσκέφαλα στα καθίσματα, χρησιμοποιήστε απλές σακούλες για να τα καλύψετε.
Με αυτά τα μέτρα είστε έτοιμοι να μπείτε από την θάλασσα στο αμάξι? Όχι βέβαια. Καλό είναι να περιμένετε ένα 5λεπτο για να στραγγίξετε, να βγάλετε τα καλτσακια και να αφαιρέσετε όσα νερά είναι μέσα στην στολή από την σαπουνάδα κλπ
Εξοπλισμός
Στον εξοπλισμό δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Το μόνο που θα σας συμβούλευα είναι να προτιμάτε λείες στολές που στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Σαφώς και θα πρέπει να αφήνετε τον εξοπλισμό να στραγγίσει κάνα 5 λεπτό, ειδικά το μουλινε του όπλου και τα πέδιλα. Αν βέβαια έχετε σάκο μεταφοράς όπλων από pvc, τότε δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Προτιμήστε επίσης σημαδούρα χωρίς υφασμάτινη επικάλυψη καθώς αυτή ναι μεν προφυλάσσει την σημαδούρα, αλλά δεν στεγνώνει με τίποτα!!!
Ένα τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι ….παντόφλες!!!! τα μπες – βγες στις παραλίες θα ρημάξουν τα καλτσάκια σας, και θεός φυλάξει να μην πατήσετε ότι έχουν πετάξει οι ασυνείδητοι (μπουκάλια, ποτήρια κλπ). Ακόμα θυμάμαι με τρόμο, το μεγάλο καρφί που διαπέρασε την παντόφλα και βγήκε ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού. Στάθηκα πολύ τυχερός τότε, αλλά αρκετοί φίλοι μου έχουν πάει στα επείγοντα για ράμματα!!!
Επίλογος- pros & cons
Δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να αντικαθιστά το σκάφος, αυτό είναι κατανοητό από όλους. Τα μεσοπέλαγα κομμάτια, η κάβοι χωρίς πρόσβαση, οι πέτρες στο πουθενά, αλλά και η ελευθερία κινήσεων που σου προσφέρει το σκάφος είναι μοναδικά πλεονεκτήματα. Η κρίση που περνάμε και τα χαμηλά εισοδήματα έχουν κάνει το σκάφος μια σχεδόν απαγορευτική πολυτέλεια. Ακόμα όμως και γιαυτους που έχουν σκάφος, καμιά φορά το κολυμπητο με σκάντζες έχει την δικιά του χάρη, γιατί:
- Γλυτώνεις το πήγαινε – έλα με το σκάφος κοτσαρισμένο
- Έχεις λιγότερες βενζίνες
- Δεν πλένεις σκάφος μετά (πλένεις βέβαια το αμάξι!)
- Μπορείς να αλλάξεις τόπους με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά.