προβλητα

Η προβλήτα…

Όλοι οι ψαροκυνηγοι, ειδικά οι παθιασμένοι, προσπαθούν συνέχεια να ανακαλύψουν νέα τερτίπια και τεχνικές προκειμένου να πιάσουν το πολυπόθητο ψάρι. Καμιά φορά δε, η έμπνευση έρχεται τόσο απρόσμενα…που πραγματικά είναι κάτι σαν αποκάλυψη.

Η ιστορία της προβλήτας ξεκινάει ένα χειμώνα (μάλλον 2002) σε ένα ιντερνέτ καφέ της Χαλκιδικής. Έχουμε ψαρέψει όλο το Σάββατο με τον Σταμάτη και έχουμε αράξει σε ένα ιντερνέτ καφέ για να δούμε καιρό, φόρουμ (δεν υπήρχε fb τότε), και να παίξουμε και κάνα game!!! Διαλέξαμε κατά τύχη ένα παιχνίδι με καλάμια όπου ένας τύπος ψαρεύει στην Αμερική…………Λαβράκια!!! Φυσικά κέρδισα εγώ, πιάνοντας ένα μεγάλο ψάρι σε μια προβλήτα και τα γέλια και τα πειράγματα συνεχίστηκαν όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με το λαβρακοψάρεμα, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα ως το μεσημέρι. Στο τελευταίο κομμάτι υπήρχε μια τσιμεντένια προβλήτα, την οποία συνήθως χρησιμοποιούσαμε για να ακουμπάμε τα πράγματα μας στο ντύσου-γδύσου. Συνεχίζοντας το χαβαλέ με τον Σταμάτη αποφάσισα να κάνω μερικά καρτέρια τόσο περιμετρικά , αλλά και ρηχότερα εκμεταλλευόμενος την κάλυψη που θα μου παρείχε. Ο Σταμάτης αντίθετα αποφάσισε να κινηθεί βαθύτερα και ποιο μακριά από την ακτογραμμή, παράλληλα όμως προς την δική μου πορεία.

Όπως πλησιάζω την προβλήτα παρατηρώ ότι έχει σχηματιστεί μια τεράστια μπάλα από ψιλό το οποίο βρίσκει προστασία στην απάγκια μεριά. Δοκιμάζω μερικά καρτέρια σταδιακά αρκετά πριν, και στο τελευταίο δοκιμάζω ένα συρτό το οποίο καταλήγει σε στατικό σχεδόν μπροστά από την μπάλα με το ψιλό. Και τότε εμφανίζεται ο νωχελικός λάβρακας, σαν φάντασμα μέσα από την μπάλα του ψιλού. Η βολή είναι πολύ καλή και το ψάρι είναι σύντομα στα χέρια μου. Δεν ξέρω αν ήταν η παρουσία του ψιλού, η εσοχή στην θάλασσα που δημιουργεί η προβλήτα, το απάγκιο που έφτιαχνε ή όλα μαζί, που έφεραν αυτό το σπουδαίο ψάρι σε απόσταση βολής από μένα. Το σίγουρο είναι ότι τα πειράγματα στον Σταμάτη κρατάνε ως σήμερα.

Από τότε και όποτε επισκεπτόμασταν την συγκεκριμένη περιοχή δεν παραλείπαμε τα καρτέρια στην προβλήτα και με τα χρόνια ανακαλύψαμε και άλλες σε διάφορες περιοχές, που ενίοτε μας έδωσαν όμορφα κυνηγάρικα ψάρια