XRTC (εξ-αρ-τη-ση)

Τι είναι το ψαροντούφεκο? Μην μου δώσετε ορισμούς. Ψάξτε βαθύτερα μέσα σας, εκεί που γεννήθηκε ο εαυτός σας. Στις ρίζες, εκεί θα το βρείτε, είτε είναι ελευθερία, είτε είναι κυνήγι, είτε είναι απόδραση, είτε, είτε…. η απάντηση αυτή είναι τόσο μοναδική, όσο και εσείς! Απλά για τον καθένα μας είναι διαφορετική, και ίσως αυτό το κάνει και τόσο όμορφο.

Ανάσα είναι!!! Πόσο αστείο ακούγεται αυτό άραγε, για ένα χόμπι που πρέπει να κρατάς την αναπνοή σου για να το κάνεις! Ανάσα είναι φίλε, ζωής. Κάθε φορά που φεύγω αισθάνομαι να ξαναζώ, να ξαναγεννιέμαι. Κάθε βουτιά και ένα μικρό restart του εαυτού μου με μόνο τα καλά στοιχεία του. Τις στραβομάρες μου τις άφησα πίσω, μαζί με το διοξείδιο!!!

Ελευθερία είναι!!! Αφήνω πίσω μου το τσιμέντο και γυρίζω εκεί , στο περιβάλλον που δημιουργήθηκε για μένα, στην φύση. Αισθάνομαι και εγώ ένα με τα πλάσματα του δημιουργού, και μια αισθάνομαι πανίσχυρος και μια μηδαμινός.

Απόδραση είναι!!! Από τα καθημερινά προβλήματα, τα χρέη, τις αναδουλειές, την κρίση, και από την γκρίνια του κοριτσιού. Από όλα αυτά τα τρυπάκια που με χουν βάλει και έχω μπει και μόνος μου και άντε τώρα να ξεμπλέξω.

Αρρώστια είναι!!! Που δεν μπορεί να γιατρευτεί τόσα χρόνια και που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη. Που αυτό το ένστικτο το κυνηγετικό έχει υπερνικήσει όλα τα άλλα και μόνο αυτό της επιβίωσης είναι πιο σημαντικό. Η μήπως είναι το ίδιο? Μήπως αν δεν κυνηγήσω δεν υπάρχω?

Μάιος είναι!!! Και τώρα τι κάνω? Έχω χάσει όλα τα παραπάνω ζωογόνα στοιχεία και γυρίζω μέσα στο κλουβί, σαν το αγρίμι, τοίχο-τοιχο να ανακαλύπτω ξανά και ξανά τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες φοβίες. Μετράω τα σκ, να πάρει πάλι 5 πέφτουν αυτό τον μήνα, πως γίνεται αυτό κάθε χρόνο? Θα βάλω όσο περισσότερη δουλειά μπορώ αυτό το μήνα, θα πάω σε όλα τα βαφτίσια-γάμους-happenings από τα οποία έχω χαθεί, θα κάνω όλα τα χατίρια στο κορίτσι και ίσως εκείνη την μικρό ανακαίνιση στο σπίτι που όλο το χρόνο αναβάλω. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν ψάρεμα μέσα τους, λίγο να τρελαθώ, λίγο να γλυκαθώ, οπότε?
Τέλος, πρέπει να βρω διεξόδους, εναλλακτικές λύσεις, το περίφημο Plan B, κάτι να ξεχαστώ τέλος πάντων!!! Πάμε λοιπόν:

Βελτίωση εξοπλισμού: Βγάλτε τα όλα και πάρτε τα από την αρχή. Θα πιάσω τις βέργες πρώτα, θα τσεκάρω τους πύρους, τα φτεράκια και θα τροχίσω όλες τις μύτες. Θα το κάνω μάλιστα με την λίμα να θέλει πιο πολύ χρόνο!!! Θα αλλάξω πετονιές σε όλες, ακόμα και σε αυτές που είδα τελευταία φορά τον περασμένο Μάιο!!! Και φυσικά όλα τα λάστιχα, έτσι για να έχω τάπες για όλη τη σαιζόν. Θα πλύνω μέχρι και την σημαδούρα και τις ψαροβελόνες, και θα τροχίσω το μαχαίρι για τα χοντρά ροφοκέφαλα. Οι στολές θα βγούνε από την ντουλάπα, τα πέδιλα θα ελεγχτούν για ζημιές, οι ζώνες θα προσαρμοστούν για τα καλοκαιρινά ψαρέματα ….μα τι λέω, όλα αυτά είναι μια άντε δυο μέρες δουλειά, μετά?

Σχολεία ελεύθερης: εδώ και καιρό έλεγα να το κάνω. Αλλά ποιος αφήνει τα ψαρέματα για τα σχολεία? Βέβαια τελευταία άρχισα να αλλάζω γνώμη, κάτι τα περιοδικά, κάτι τα φόρουμ, κάτι οι κολλητοί που μου είπαν τα καλύτερα λόγια …είμαι έτοιμος λοιπόν. Στο κάτω-κάτω για την δική μου ασφάλεια (και των φίλων μου!) είναι, θα μάθω και ένα σωρό πράγματα. Αλλά και πάλι σε μια εβδομάδα έχω τελειώσει

Σκάφος: αν δεν το προσέξεις θα σε αφήσει! Και δεν είμαστε για τέτοια εν όψει καλοκαιριού, να ψάχνουμε ρυμούλκηση μεσοπέλαγα. Εμπρός λοιπόν στο συνεργείο για σέρβις και έλεγχο των πάντων. Να μην ξεχάσω να δώ και τις άδειες, την ασφάλεια του σκάφους και τα απαραίτητα σωστικά. Να τσεκάρω επίσης το τρέιλερ, τα φώτα πορείας και τα ρουλεμάν!!!

Πλάνα εξορμήσεων: θα μου πεις σταματάνε αυτά ποτέ? Όχι βέβαια, αλλά τα καλοκαιρινά είναι από τα καλύτερα!!! Μακρινοί προορισμοί, δυνατές παρέες, σκάφοι να οργώνουν και ψάρια ….πολλά ψάρια ρε παιδιά! Αυτά ποτέ δεν λείπουν από τα πλάνα μου, μόνο από την θάλασσα!!! Όπως και να έχει, φωτιά θα πάρουν τα τηλέφωνα, το gps θα είναι μόνιμα ανοιχτό, το μυστικό τεφτέρι (excel για του προηγμένους) θα ψάχνει τα παλιά στατιστικά, και το βραδάκι με μπύρες όλο και κάποια αλλαγή στο πλάνο θα σκεφτούμε.

Ωραία τα λέω, και εύκολα τα γράφω, αλλά η αλήθεια είναι μία και μοναδική: δεν υπάρχει απεξάρτηση για μας. Οι πραγματικά άρρωστοι δεν έχουν υποκατάστατο!!! Πώς να πεις σε κάποιον που γράφει 100-130 ψαρέματα το χρόνο ότι 31 μέρες θα είναι εκτός? Πως πολεμιέται αυτός ο νόστος, για επιστροφή στην γαλανή πατρίδα?
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν παλεύεται, απλά είναι σαν να πηγαίνουμε σινεμά για να δούμε την αγαπημένη μας περιπέτεια, και να βλέπουμε κολλημένο στην πόρτα ένα χαρτί που γράφει: Έναρξη τον Ιούνιο!!!