financial crisis, stock exchange, tendency-544944.jpg

Η κρίση ….

Το παρόν κείμενο γράφεται την εποχή που η χώρα μας περνάει ίσως την χειρότερη οικονομική κατάσταση μετά τον πόλεμο. Τα πάντα φαίνεται να καταρρέουν στην οικονομία μας, ο κόσμος μένει χωρίς δουλειά και τα χρέη τρέχουν αμείλικτα. Οι ψαροντούφεκαδες δεν μένουν ανεπηρέαστοι σε όλα αυτά, καθώς αποτελούν μέλη της κοινωνίας μας. Πως έχει γίνει όμως η ψαροντουφεκάδικη ζωή μας?

τόποι

Κάποτε όλοι μας ονειρευόμασταν μακρινά κομμάτια, σχεδόν παρθένους ψαρότοπους και αχαρτογράφητες ξέρες που θα ανακαλύπταμε μετά από κοπιαστική εξερεύνηση. Ξεχάστε τα αυτά! Τώρα το πιο κοντινό μέρος είναι και το καλύτερο, ασχέτως αν έχει ψάρια ή δεν έχει. Το σημαντικό πλέον είναι ο περιορισμός των εξόδων, και μιας και το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα καύσιμα, η απόσταση του ψαρότοπου έχει πλέον μεγαλύτερη σημασία από τα αλιεύματα που αυτός φιλοξενεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι ψαροντουφεκάδες, ρισκάρουν το τσουχτερό πρόστιμο του λιμενικού, βουτώντας στα κοντινά στα αστικά κέντρα μέρη , προκειμένου να γλυτώσουν το χαράτσι της βενζίνας.

Themore, themerrier!

Κάποτε πήγαινες μόνος στα καλά κομμάτια. Μυστικό που το ξέρουν 2 δεν είναι μυστικό! Το πολύ πολύ να έπαιρνες τον κολλητό για παρέα και για ασφάλεια. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν μπορούσαμε να μαζευτούμε καμιά 7-8 και να πάμε με πουλμανάκι θα το κάναμε! Και επειδή αυτό δεν γίνεται, η όλη προσπάθεια συγκεντρώνεται στο πως θα καταφέρουν 4 άτομα (2 ζευγάρια) να ψαρέψουν με ένα αυτοκίνητο. Όλο και περισσότεροι λοιπόν είναι αυτοί που τοποθετούν ειδικές σχάρες στον ουρανό του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να τοποθετούνται εκεί τα όπλα (ένα όπλο φυσικά ο καθένας) και τα πέδιλα. Ετσι χωράνε 4 άτομα στο αυτοκίνητο, και τα έξοδα φτάνουν να είναι σε επίπεδα που ξέραμε προ διετίας!

μεταφορά

Ο φίλος μου ο Μιχάλης πάντα ήταν έξω καρδιά παιδί. Έβαζε το πολυτελές αυτοκίνητο του, ένα θηριώδες τζιπ με επίσης θηριώδη κινητήρα και πηγαίναμε κυριολεκτικά παντού! Τελευταία δεν τον παίρνει κανείς για ψάρεμα! Τι μέρη τάζει, τι ψάρια τάζει …κανείς! Έτσι είναι αδερφέ, όταν ένα ψάρεμα κολυμπητο σου βγαίνει 80 ευρώ… ποιος να θέλει να έρθει μαζί σου! Αντίθετα αυτοί που έχουν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού είναι περιζήτητοι! Αν μάλιστα είναι και χιλιαράκι….. μπαίνεις σε λίστα αναμονής! Όλο και περισσότεροι μάλιστα καταφεύγουν σε μετατροπές του κινητήρα (κυρίως ως προς το καύσιμο) έτσι ώστε το ψάρεμα του σαββατοκύριακου να μην κοστίζει όσο ένα σουπερ μάρκετ!

Σκάφος? Τρελός είσαι?

Έλα ρε φίλε, για ποιόν με πέρασες, για τον παρταόλα? Εδώ κοιτάμε να κόψουμε το κάθε λίτρο από την βενζίνα, θα ρίξουμε και το σκάφος? Και αν βέβαια έχεις κάνα 3,80 τότε όλο και καμιά εξόρμηση θα κάνεις, αλλά αυτά τα 6μετρα με τις 150αρες…τα βλέπω να πιάνουν αράχνες στο παρκινγκ σκαφών. Το κολυμπητό θα γνωρίσει νέες δόξες καθώς τα τεκμήρια και η φορολογία που συζητιέται, θα κάνουν τις μεσοπέλαγες ξέρες να μοιάζουν τόσο ελκυστικές , όσο οι ξέρες στο Μπαλί!!

έξοδα (καφές- σάντουιτς)

2 καφέδες και 2 μεγάλα μπουκάλια νερό = 5ευρω,

2 άτομα να φάνε σε άθλια καντίνα με αναψυκτικό =17 ευρώ,

πάγος για το ψυγείο =3 ευρώ.

Με το καλημέρα δηλαδή, θέλουμε και 25 ευρώ την ημέρα για τα λοιπά έξοδα της εξόρμησης. Δεν συζητάμε βέβαια να θέλει κάποιος καμιά ενεργειακή μπάρα, κάνα ισοτονικό ποτό και άλλα τέτοια εξωτικά ροφήματα και εδέσματα! Εδώ η τυρόπιτα πήγε στο 23% ΦΠΑ, φανταστείτε που θα φτάσουν αυτά!

Οπότε παιδιά γυρίζουμε πίσω το ρολόι στην παράδοση. Θα πάει φέτος σύννεφο το τάπερ και το σάντουιτς από το σπίτι σε αλουμινόχαρτο. Τα δε θερμός με καφέ ή τσάι έχουν κάνει την εμφάνιση τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας εδώ και καιρό. Τα δε καπουτσίνο, φρεδουτσίνο, εσπρεσάκια και λοιπά high καφεδάκια …..στο πυρ το εξώτερο. Άσε που μπορεί να τα φορολογήσουν και αυτά!

Εξοπλισμός

Όλα και όλα αδέρφια δεν θα πέσουμε και στο νερό με τρύπια γάντια και στολές 5ετίας. Ο εξοπλισμός είναι ίσως το φτηνότερο κομμάτι (σε ετήσια βάση) του ψαρέματος. Φανταστείτε να μετρήσετε όλα τα έξοδα που κάνετε όλο το χρόνο και να τα διαιρέσετε ανά ψάρεμα. Θα δείτε με έκπληξη ότι ένα καλό όπλο ή ένα ζευγάρι ακριβά πέδιλα θα είναι κατά πολύ φθηνότερο από ότι πιστεύατε. Βέβαια με την άνοδο των τιμών λόγο ανόδου των πρώτων υλών και συν την αύξηση του φπα (και την φτώχια που μας δέρνει!) έχουν κάνει λίγο απαγορευτική την απόκτηση τους. Αλλά παιδιά μην αφήσετε την μιζέρια να μας φάει την ψυχή. Στην παρέα μου τουλάχιστον , έχουμε καθιερώσει τις ανταλλαγές. Κάνα αποσπώμενο θα δώσω εγώ, καμιά βέργα θα μου δώσουν, όλα τα λάστιχα αλλάζουν χέρια (από μακριά όπλα, πάνε σε κοντά) και έτσι πολλές φορές βολευόμαστε στα ψιλοπράγματα. Επίσης , ειδικά στα όπλα, πέρα από το βασικό μας (που ο καθένας έχει το αγαπημένο του) Έχουμε δημιουργήσει και τα όπλα … κοινής χρήσης! Για παράδειγμα το δικό μου 120αρι και 75αρι, που δεν χρησιμοποιώ συχνά, τις περισσότερες φορές ψαρεύεται από άλλους!!! Το καλό μάλιστα είναι ότι αυτού βάζουν και καμιά βέργα ρεφενέ ή αλλάζουν και κάνα λάστιχο. Επίσης στην στενή ψαρευτική παρέα, έχουμε αρκετά όπλα κοινής χρήσης μειώνοντας έτσι τόσο το κόστος απόκτησης όσο και συντήρησης.

Το καλό της υπόθεσης

Η κρίση μας φέρνει πιο κοντά! Είτε επειδή πάμε όλο και περισσότεροι στο ψάρεμα (μεγαλύτερες παρέες), είτε επειδή μας μαθαίνει να μοιραζόμαστε τον εξοπλισμό και τα προβλήματα σημερινής ζωής, όπως και νάχει , η κρίση μας έχει ενώσει περισσότερο. Αντί να βγαίνουμε έξω για να διασκεδάσουμε, ας μαζευτούμε σπίτι όπως παλιά. Μια γυναίκα θα φέρει μια σαλάτα, μια άλλη ένα γλυκό, θα βάλτε και ότι ψάρια έχετε πιάσει ρεφενέ (μαζί με τα ποτά!) και θα περάσετε μια χαρά. Πιστέψτε με είναι προτιμότερο από το να κλείνεστε μέσα και να σκέφτεστε τι θα γίνει. Στο τέλος μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτή την τόσο άσχημη περίοδο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Σε αυτή την δύσκολη εποχή λοιπόν, ανοίξτε λίγο παραπάνω την καρδιά σας και μην αφήσετε κανένα ψαροντουφεκά στεγνό μόνο και μόνο επειδή τα οικονομικά μας είναι στο ναδίρ!