ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ

Αυτό που χαρακτηρίζει τον χειμώνα είναι φυσικά το …κρύο! Δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μελαγχολικός καιρός, παγωνιά αλλά και ψάρια που σε αποζημιώνουν. Το έχω πει πολλές φορές: ο χειμώνας είναι το πανεπιστήμιο και το καλοκαίρι η αποφοίτηση!

Ο ψαροντουφεκάς που σκληραγωγείτε και δοκιμάζεται σε αυτό το δύσκολο από πλευράς συνθηκών περιβάλλον, θα βγει πολύ πιο έτοιμος το καλοκαίρι. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί παράγοντες που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, έτσι ώστε η χειμερινή μας ενασχόληση με το ψάρεμα να είναι και ευχάριστη αλλά και ασφαλής.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Καθώς οι διαδρομές μας αλλά και οι τόποι που θα ψαρέψουμε προβλέπονται μοναχικά, θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένες λεπτομέρειες που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ίσως να μην είναι τόσο σημαντικές:

Α. ο δρόμος

Αυτή την εποχή οι δρόμοι είναι γλιστεροί και παγωμένοι. Αυτό πρέπει να μας κάνει ιδιαιτέρα προσεκτικούς στην οδήγηση, προκειμένου να κάνουμε το αγαπημένο μας χόμπι χωρίς παρατράγουδα. Ειδικά οι φίλοι που ξεκινάνε αξημέρωτα για ψάρεμα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς η θερμοκρασία πολλές φορές είναι κάτω του μηδενός και η παγωνιά κάνει την εμφάνιση της στο δρόμο.

Β. ο κατσικόδρομος…

…που βγάζει ακριβώς στο καλό κομμάτι!!! Προσβάσιμος το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα? Συνήθως όχι! Κάτι τα νεροφαγώματα από τις φθινοπωρινές βροχές, κάτι οι παγωνιές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας δυσκολέψουν αρκετά. Προσωπική μου γνώμη είναι να μην το ρισκάρετε γιατί θα πρέπει να σπρώχνετε πρωινιάτικα. Και αν με λίγο σπρώξιμο βγείτε, πάει καλώς. Αν όχι? Χειμωνιάτικα δεν κυκλοφορεί ψυχή! Άντε να τρέχεις στο πιο κοντινό χωριό να ξυπνήσεις κάνα χριστιανό να σε τραβήξει με το τρακτέρ ή με το αγροτικό!

Γ. το ψάρεμα με σκάφος. Αν το καλοκαίρι είμαστε μια φορά προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε αβαρία ή βλάβη, το χειμώνα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά! Η θαλάσσιες ρότες είναι άδειες από ερασιτέχνες και επαγγελματίες και έτσι η πιθανότητα να μας παρέχουν βοήθεια (και ρυμούλκηση!) είναι πραγματικά μικρή.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Οι περισσότεροι από εμάς δεν αλλάζουμε συνήθειες και βουτάμε στα ίδια μέρη χειμώνα –καλοκαίρι. Αν αυτό μας ικανοποιεί και μας δίνει ψάρια, έχει καλώς. Αν όμως δούμε ότι σταδιακά τα πλούσια βαθειά κατρακύλια και οι βαθιές αποχές αδειάζουν από ψάρια, τότε είναι καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε ψαροτοπους που φαινομενικά είναι <<μάπα>> αλλά που κρύβουν καλά χειμωνιάτικες εκπλήξεις

Α. οι ρηχές πλάκες

Ρηχές πλάκες που συνορεύουν με ποσειδωνία ή με αμμουδιά. Αποτελούν το κατεξοχήν καταφύγιο του σαργού, ο οποίος κοπαδιάζει κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε μια καλή μέρα μπορεί να κάνουμε ψαριά ρεκόρ, ειδικά στην καρδιά του χειμώνα. Σημαντικό βέβαια είναι να μην το παρακάνουμε και να αφήσουμε αρκετά ψάρια μέσα, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν θέλγητρο για καινούργια ψάρια. Και ένα μικρό μυστικό: αν σε τέτοιες πλάκες δείτε να έχει μέσα νεκρό φύκι, μην βουτήξετε καν! Περιμένετε στον επόμενο καιρό (που θα το πετάξει έξω) και θα εκπλαγείτε με τα ψάρια που θα δείτε!

Β. τα beach bar

Για του περισσότερους αυτά τα μέρη είναι για το καλοκαίρι, με δυνατή μουσική, με φευγάτα κοκτέιλ, και κουκλάρες να λιάζονται στις ξαπλώστρες. Για τον ψαροντουφεκά όμως είναι κομμάτια που απλά δεν ψαρεύονται για 6 μήνες το χρόνο!!! Έτσι μερικά από τα πιο ποθητά ψάρια έχουν λουφάξει εκεί, καθώς δεν κυνηγιούνται ούτε απειλούνται από αυτά τα αλιεν με τις νεοπρεν στολές και τα μακριά όπλα! Τέτοια ψάρια είναι τα λαυράκια, τα οποία μάλιστα αποκτούν και ντόπιο χαρακτήρα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν στην επόμενη βουτιά σας στην αμμουδερή παραλία σας έρθει ένα τέτοιο ψάρι , και μάλιστα μεγάλου μεγέθους! Ειδικά αν εκεί κοντά έχει και ρηχές φυκιάδες, τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα!

Γ. οι απάγκιοι ρηχοί κόλποι

Αυτά τα μέρη μου τα έμαθε ένα καλαμτζής (ώρα του καλή!) τον οποίο συνάντησα σε ένα κολπάκι το οποίο προστατεύεται από τους δυνατούς βοριάδες. Το συγκεκριμένο μέρος δεν παρουσίαζε αλιευτικό ενδιαφέρον καθώς ο αμμώδης σχεδόν ισοβαθής βυθός του το έκανε ιδανικό μόνο για …σκοποβολή. Εμείς είχαμε πάει για αν δοκιμάσουμε ένα καινούργιο όπλο, απελπισμένοι από την κακοκαιρία που δεν μας επέτρεπε να βουτήξουμε πουθενά αλλού. Ο καλαμτζής λοιπόν μας είπε ότι με τέτοιες συνθήκες, στον συγκεκριμένο κόλπο που ήταν απάγκιος, έβγαζε τσιπούρες. Ως συνήθως γελάσαμε (από μέσα μας!) χαιρετηθήκαμε με τον άνθρωπο, πήραμε παραμάσχαλα τον στόχο και βουτήξαμε. Μετά από μερικές δοκιμές, ο ένας από την παρέα αποφάσισε να ανοιχτεί λίγο πιο μέσα μπας και είχε δίκιο ο καλαμτζης. Μισή ώρα αργότερα μας κορόιδευε, καθώς ένα καλό λαυράκι και 2 τσιπούρες κρεμόταν στην ψαροβελόνα του!! Από τότε το δοκιμάσαμε σε αρκετά σημεία και πάντα οι τσιπούρες ήταν εκεί!

ΤΟ ΓΔΥΣΟΥ-ΝΤΥΣΟΥ

Άντε τώρα να βγεις από το καυτό αυτοκίνητο στο αγιάζι και στον βοριά που λυσομανάει. Ακόμα και οι πιο φανατικοί (όπως εγώ) θα γυρίσουν τουλάχιστον μια φορά στο αυτοκίνητο προτού το πάρουν ξανά απόφαση να αλλάξουν! Μερικές χρήσιμες συμβουλές , όχι μόνο θα μας προφυλάξουν από ανεπιθύμητα κρυολογήματα αλλά θα κάνουν και το ψάρεμα μας πιο ευχάριστο.

  1. Αλλάξτε σε απάγκιο. Ακόμα και αν θα βουτήξετε κάπου άλλου, φροντίστε έτσι ώστε το φόρεμα και το βγάλσιμο της στολής να γίνει σε απάγκιο.
  2. Μπουρνούζι. Ίσως το πολυτιμότερο αξεσουάρ του χειμερινού ψαροκυνηγού! Σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις στην ζέστη (αφού βγάλεις το σακάκι!) και μάλιστα αν έχει και κουκούλα ακόμα καλύτερα!
  3. Ζεστή σαπουνάδα. Δεν ξέρω αν γέρασα εγώ, αλλά αυτό το ντύνομαι στην θάλασσα με θερμοκρασία 10 βαθμούς δεν το αντέχω! Ζεστό σαπουνόνερο λοιπόν, είτε σε πλαστικό μπουκάλι, είτε σε θερμός. Φυσικά οι τυχεροί που μένουν κοντά στην θάλασσα δεν έχουν τέτοια προβλήματα καθώς ντύνονται από το σπίτι!

Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Α. στολή

Είναι η εποχή του χρόνου που η στολή έχει την τιμητική της. Ίσως είναι το μόνο κομμάτι του εξοπλισμού που αποκτά τόσο μεγάλη σημασία, καθώς η προστασία που μας παρέχει καθορίζει όχι μόνο την άνεση μας στο ψάρεμα αλλά και την ασφάλεια μας. Πρωταρχικό ρόλο παίζει το σακάκι όπου η μίνιμουμ επιλογή είναι τα 6,5 χιλιοστά για τους φίλους στην Νότια Ελλάδα, ενώ για του Βόρειους ψαροντουφεκάδες τα 7 χιλιοστά είναι μονόδρομος. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια το 8αρι σακάκι έχει αρχίσει και καθιερώνεται στους ψαροκυνηγούς, ειδικά όταν τα ψαρέματα είναι πολύωρα ή ολοήμερα. Το ξυρισμένο εσωτερικά επιβάλλεται, ενώ το αν θα είναι φόδρα από έξω ή λείο έχει να κάνει περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ψαροκυνηγού. Σίγουρα η φόδρα εξωτερικά θα προστατέψει την στολή μας από γδαρσίματα και σκισίματα, αλλά η λεία από την άλλη μεριά θα μας δώσει μεγαλύτερη προστασία στο κρύο, καθώς στεγνώνει άμεσα και δεν παγώνεις από τον αέρα.

Το παντελόνι μας μπορεί να είναι πέντε ή έξι χιλιοστά σε πάχος και η φόδρα φαίνεται να κερδίζει με διαφορά, καθώς η προστασία που παρέχει ειδικά στην περιοχή του γόνατου και της κνήμης είναι πολύ σημαντική.

Τα γάντια και τα καλτσάκια ολοκληρώνουν την χειμερινή μας προστασία. Συνήθως επιλέγουμε τα 3 χιλιοστά τα οποία είναι αρκετά. Σε περίπτωση που τα άκρα μας συνεχίζουν να κρυώνουν μπορούμε να πάμε σε λύση 5 χιλιοστών που όμως θα μας δυσκολέψει αφενός στο πέδιλο (θέλουμε μεγαλύτερα!) αφετέρου θα χάσουμε εντελώς την αίσθηση στην σκανδάλη.

Κατά τα άλλα, ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας μένει ο ίδιος και καθορίζεται από ορατότητα και βάθος και όχι από το κρύο.

Επίλογος

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται καταθλιπτικά, μουντά και ίσως και επικίνδυνα, αλλά ο χειμώνας είναι ίσως η μόνη εποχή που στην θάλασσα είμαστε μόνο εμείς. Μπορούμε να απολαύσουμε το χόμπι μας μακριά από την πολυκοσμία του καλοκαιριού και χωρίς του καλοκαιρινούς καπετάνιους να βάζουν σημάδι αυτό το κίτρινο φουσκωτό μπαλόνι στην μέση του πουθενά. Ζεστά ρούχα λοιπόν, ζεστό τσάι η καφεδάκι στο θερμός, και η χειμωνιάτικη θάλασσα θα μας γεμίσει με όμορφες εικόνες και εκλεκτά θηράματα!