Τα 2 hot ψάρια του φθινοπώρου : Γοφάρι και Τσιπούρα

To καλοκαίρι δεν φεύγει εύκολα (ευτυχώς!!!) από την Ελλάδα, μέχρι σχεδόν αρχές Οκτωβρίου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στην θάλασσα και στην στεριά. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν από το να βάλουμε τις λεπτές μας στολές, να πάρουμε τις κατηφόρες και να κυνηγήσουμε θηριώδη μαύρα και σπιρτοζικα κόκκινα, ειδικά προς τον Οκτώβριο που γίνεται και το τελευταίο μεγάλο ανέβασμα.

Παράλληλα, η μεγάλη τουριστική μάζα έχει επιστρέψει στην ρουτίνα της καθημερινότητας, αδειάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ακτογραμμή, δίνοντας έτσι και δεύτερη επιλογή στον ψαροκυνηγο, ειδικά σε αυτόν που του αρέσει το ρηχό καρτέρι. Το φθινόπωρο λοιπόν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ασχοληθούμε με 2 ψάρια που κάνουν έντονη την εμφάνιση τους αυτή την εποχή, το γοφαρι και την τσιπούρα.

Γοφάρι.

Το γοφάρι είναι κατά κύριο λόγω πελαγίσιο ψάρι πλησιάζει την ακτογραμμή για αναπαραγωγή και διατροφή. Τα πρώτα ψάρια συνήθως τα βρισκω στις αρχές Οκτωβρίου και μετα, αν και συναντήσεις και συλλήψεις μεγάλων ψαριών του είδους έχω κάνει πολλές φορές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πάντα όμως μεμονωμένα κομμάτια. Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο κοπαδιαζουν για λόγους αναπαραγωγής. Επίσης σε κάθε γεωγραφική περιοχή ίσως να παίζουν και οι ημερομηνίες που θα τα συναντήσετε, για παράδειγμα στο ιόνιο εμφανίζονται μέσα Σεπτεμβρίου και μετα, στην Χαλκιδική από τέλη Σεπτέμβριου και τον Οκτώβριο, και στο θρακικό από αρχές Νοεμβρίου. Τα ψάρια θα τα βρούμε σε κάβους με μέτριο βάθος, όπου κυνηγούν , και σε κόλπους απάγκιους όπου συναθροίζονται σε αριθμούς για την αναπαραγωγή. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, η ύπαρξη κεφάλων ή αθερίνας είναι τα πρώτα σημάδια που θα ψάξουμε, καθώς αποτελούν βασικές διατροφικές επιλογές του ψαριού. Επίσης τα γοφαρια λατρεύουν και τις ζαργάνες οπότε αν τις συναντήσετε να είστε υποψιασμένοι ότι κάπου εκεί θα είναι και τα γοφαρια. Αν τα ψάρια κυνηγάνε και κινούνται γρήγορα μην περιμένετε να διαλέξετέ το μεγαλύτερο, είναι τέτοια η ταχύτητα τους που συχνά θα μείνετε …. Ατουφέκιστοι! Η δεύτερη περίπτωση είναι να τα πέτυχετε σε μπουλούκια σε ρηχό σχετικά κόλπο να γυροφέρνουν για αναπαραγωγή. Συνήθως θα κυκλοφορούν και μεμονωμένα ψάρια αλλά τις περισσότερες φορές θα είναι ένα με δυο μεγάλα θηλυκά που θα πλαισιώνονται από αρκετά αρσενικά. Κάνοντας ένα αθόρυβο συρτό με πολύ μικρή ταχύτητα θα μπορέσετε να πλησιάσετε σε βολή, θυμηθείτε όμως ότι είναι σε αναπαραγωγή και προσέξτε την ποσότητα των ψαριών που θα πάρετε. Τα γοφαρια έχουν συνήθως τους ιδίους τόπους αναπαραγωγής (έχω μέρη που τα πετυχαίνω κάθε χρόνο!) οπότε όσο περισσότερο σεβαστούμε την παρουσία τους για τόσο περισσότερα χρόνια θα έχουμε συλλήψεις.

Μια τρίτη περίπτωση είναι οι εκβολές ποταμών ή και μικρά ρυάκια. Συνήθως το φθινόπωρο είναι ακόμα στεγνά, αλλά φέτος με τις βροχές του καλοκαιριού, ακόμα και το πιο μικρό ρυάκι έχει γίνει ποτάμι!! Σε αυτήν την περίπτωση τα γοφαρι κινούνται περιμετρικά της κοίτης του ποταμού με κυκλικές κινήσεις. Σε κάθε κύκλο θα κάνουν και μια εφόρμηση στο ψιλό ή στα κεφάλια που βρίσκονται ρηχότερα. Αν τα νερά είναι πολύ θολά προτιμήστε να τα κυνηγήσετε στο όριο που καθαρίζει η θολούρα γιατί λόγω της ταχύτητας τους δύσκολα τα πετυχαίνουμε στα πολύ θολά.

Tips

  • τα γοφαρια έχουν πολύ κοφτερά δόντια, οπότε μεγάλη προσοχή να μην βάλετε το δάχτυλο σας στο στόμα τους. Επίσης μην κάνετε το λάθος να περάσετε την ψαροβελονα σας στόμα – βράγχια γιατί και μόνο από την τριβή θα κοπεί το νήμα και θα χάσετε τα ψάρια σας!
  • Χρονιές όπως η φετινή με πολλές βροχές τα ψάρια εμφανίζονται νωρίτερα.
  • Η καλύτερη ώρα να τα κυνηγήσουμε είναι οι πρώτες πρωινές.
  • Εκεί που θα βρείτε τα γοφάρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει και λαβράκια. Όσο μεγαλύτερα τα γοφαρια τόσο μικρότερα τα λαβράκια και αντίθετα!!!

Τσιπούρα

Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί το δυσκολότερο ψάρι για τον ψαροκυνηγό. Δεν συζητώ για ψάρια τα οποία είναι κάτω από κιλό και κυκλοφορούν πλέον σε όλη την επικράτεια (ιχθυοτροφείων γαρ), αλλά για τα άγρια ψάρια και δει τις μάνες που θα εμφανιστούν φθινόπωρο και είναι ευμεγέθης. Τσιπούρες υπάρχουν και το χειμώνα αλλά και την άνοιξη, απλά το φθινόπωρο συναντώ τις μεγαλύτερες και ειδικά το χρονικό διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Το χρονικό διάστημα αυτό λοιπόν τα μεγάλα ψάρια του είδους προσεγγίζουν την ακτογραμμή και τρέφονται προετοιμαζόμενα για την αναπαραγωγή. Η τσιπούρα, με εξαίρεση το ρεστιο του νοτιά, αποφεύγει το σκάσιμο και τον έντονο κυματισμό, και προτιμά τους απάγκιους κόλπους. Επίσης προτιμά βυθούς με έντονη διαμόρφωση (λαυρακοτοπους) αλλά και τους ισοβαθείς βυθούς με λασποτραγανα. Αν είστε σε βυθό της πρώτης περίπτωσης πολλές φορές απλά δεν θα δείτε το ψάρι γιατί του αρέσει να κυκλοφορεί σε χαράκια και στις ρίζες των βράχων. Έτσι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σας αιφνιδιάσει το ψάρι. Αν γνωρίζετε από προηγούμενα ψαρέματα ότι το κομμάτι που είστε κάνει μεγάλες τσιπούρες τότε θα πρέπει πάνω από όλα να κινηθείτε αργά. Η τσιπούρα πέραν ότι είναι το πιο καχύποπτο ψάρι , σου δίνει μόνο μια ευκαιρία για βολή και μετα εξαφανίζεται!! Δεν υπάρχει περίπτωση να την ξαναδείτε εκεί ή πιο κάτω και αυτό είναι που κάνει και την σύλληψη της τόσο σημαντική. Οπότε καλό είναι σε ορισμένα πόστα που σας δίνουν την δυνατότητα επίβλεψης της περιοχής, αν επιμείνετέ σε καρτέρια σας ακόμα αν και στην αρχή δεν βλέπετε κάποια κίνηση. Στην περίπτωση του βυθού της λασποτραγάνας, η μονή λύση είναι το στατικό καρτέρι και μάλιστα με εκτεταμένες άπνοιες, καθώς η καχυποψία της τσιπούρας δύσκολα κάμπτεται. Γιαυτο το λόγο οπλιστείτε με μακρύ όπλο με αρκετό βεληνεκές (κάτι σε 115 με διπλά 16αρια και 7αρα και βάλε!!!)

Στην περίπτωση που στην περιοχή σας είχε νοτιάδες, εκμεταλλευτείτε την ρεστια του νοτιά. Προτιμήστε βραχώδη ακτογραμμή με μεσαία βάθη 5-15 μέτρα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην βάση της ακτογραμμής. Υπάρχει έντονη πιθανότητα να πετύχετε τσιπούρα η οποία θα βόσκει σε αναζήτηση τροφής η οποία έχει ξεκολλήσει από την αερογραμμή λόγω του έντονου κυματισμού των προηγουμένων ημερών. Η καλύτερη λύση είναι να πλαναρετε απευθείας στο ψάρι εκμεταλλευόμενοι την φασαρία που δημιουργεί το ρεστιο, η να υπολογίσετε την πορεία του ψαριού και να στηθείτε ανάλογα.

Tips

  • Ο λαρυγγισμός είναι μια καλή τεχνική για την αδιάφορη τσιπούρα. Αυτό με το κοπανημα του όπλου…..στην μεριά του ατλαντικού!
  • Τα άγρια ψάρια έχουν πολύ πιο δυνατά σαγονιά και πιο ασημί εμφάνιση από του ιχθυοτροφείου.
  • Πέρα από την πρώτες πρωινές ώρες, κάνουν το σουλάτσο τους και καταμεσήμερα με καλύτερες ώρες 4- 6 το απόγευμα.
  • Οι τσιπούρες αρέσκονται να κυκλοφορούν σε δυάδες, οπότε αν δείτε μια σίγουρα κάπου εκεί είναι και η δεύτερη!!
  • Αν βραχώσει είναι μακράν το πιο εύκολο ψάρι, το πιάνετε και με τα χέρια!!!